S-au nascut intr-o societate tehnologizata, au crescut cu tableta si telefonul in mana, iar acum aceste dispozitive le-au devenit multor tineri indispensabile. Pe masura ce tehnologia avanseaza, gadgeturile si internetul acapareaza viata de zi cu zi. Tinerii au reusit sa integreze rapid digitalizarea in viata lor.
Studiile arata ca, in Romania, media de varsta la care un tanar incepe sa foloseasca tehnologia este de 9 ani, iar timpul petrecut in online este in medie de 6 ore/zi. Mai mult, 99,3% dintre copii declara ca au un profil pe o retea sociala, cele mai populare retele fiind Facebook, Youtube si Instagram. La nivel european, datele Eurostat arata ca 96% dintre tinerii din UE folosesc internetul zilnic.
Viata la un click distanta
Internetul este tehnologia care a avansat cel mai rapid in societate si in vietile oamenilor, aducand schimbari majore si devenind un accesoriu indispensabil in viata de zi cu zi. Accelerarea digitalizarii creste nivelul de dependenta fata de online. Un raport recent al Eurostat arata ca in 2022, 96% dintre tinerii cu varsta cuprinsa intre 16-29 de ani din UE au declarat ca folosesc internetul in fiecare zi.
Cele mai mici cote au fost inregistrate in Italia si Bulgaria, cu 94%, iar cele mai mari, la 100%, in Irlanda si 99% in sapte state membre UE: Malta, Luxemburg, Portugalia, Cehia, Lituania, Slovenia si Letonia.
In ceea ce priveste tara noastra, tinerii si adultii se raporteaza diferit la internet. Astfel, aproximativ 95% dintre tinerii cu varsta cuprinsa intre 16-29 de ani folosesc internetul zilnic in Romania. In schimb, doar 77% dintre adulti navigheaza online in fiecare zi.
Ce fac tinerii online?
Raportul ofera informatii si despre comportamentul tinerilor in mediul online. Internetul ofera resurse pentru toate sectoarele vietii noastre: de la aplicatii pentru sport si miscare, retete gastronomice, continut media si informatii medicale etc.
Totusi pentru ce navigheaza tinerii pe internet? Potrivit datelor Eurostat, in 2022, 84% dintre tineri au folosit internetul pentr retelele de socializare. Alte utilizari mentionare au fost citirea stirilor online (68%) si internet banking (64%).
Din cauza pandemiei de COVID-19, s-a inregistrat o crestere in ceea ce priveste utilizarea internetului pentru cursuri online (de la 13% in 2019 la 35% in 2021). 23% dintre tineri au mentionat ca au folosit internetul pentru participare civica sau politica.