Finantare de 620 milioane de euro pentru IMM-uri. Granturi pentru creare de locuri de munca si reconversie

Finantare de 620 milioane de euro pentru IMM-uri. Granturi pentru creare de locuri de munca si reconversie

Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene a lansat consultare publica, primele ghiduri ale solicitantului pentru doua apeluri de proiecte ce vor fi finantate prin Programul Tranzitie Justa 2021 – 2027.  Finantarea va putea fi accesata de IMM-urile din Gorj, Hunedoara, Dolj, Galati, Prahova si Mures pentru crearea de unitati noi de productie, extinderea capacitatii si diversificarea productiei.

 

Sprijin pentru sectorul antreprenorial productiv mic si mijlociu

Primele doua apeluri de proiecte sunt destinate IMM-urile din judetele Gorj, Hunedoara, Dolj, Galati, Prahova si Mures, zone in care tranzitia de la industria grea la cea verde a dus la reducerea locurilor de munca. Proiectele selectate pentru finantare trebuie sa conduca la crearea de noi locuri de munca, direct legate de investitia finantata, ce trebuie mentinute pe o perioada de cel putin 3 ani dupa finalizarea investitiei

”Cele sase judete incluse in acest program Gorj, Hunedoara, Dolj, Galati, Prahova si Mures se confrunta cu pierderea de locuri de munca in urma inchiderii sau transformarii unor activitati dominante in economia locala, iar investitiile pe care le putem face in aceste zone, din fonduri europene, reprezinta o gura de oxigen pentru mii de familii din aceste zone. Aceste prime apeluri aduc deja 620 de milioane in economia locala prin doua tipuri de granturi care vor sprijini intreprinderile sa investeasca in activitati productive si, mai ales, sa creeze noi locuri de munca”, a precizat ministrul Marcel Bolos.

Doua tipuri de granturi pentru IMM-uri

Cele doua apeluri de proiecte se adreseaza intreprinderilor mici si mijlocii din aceste judete, infiintate pana la data de 31 decembrie 2021 si ofera acces la granturi de pana la 2 milioane de euro si la granturi intre 2 milioane si 5 milioane de euro in cadrul a doua apeluri competitive, cu termen limita de depunere.

Sumele accesate vor fi investite in domenii de activitate eligibile, stabilite in conformitate cu normele privind ajutorul de stat regional si de minimis si vor urmari:

  • crearea unei unitati noi de productie / prestari servicii;
  • extinderea capacitatii unei unitati existente;
  • diversificarea productiei unei unitati prin produse/servicii care nu au fost fabricate/prestate anterior in unitate.

 

Bugetul total al apelului Proiecte cu finantare nerambursabila intre 2 – 5 milioane euro, lansat in cadrul actiunii ”Dezvoltarea intreprinderilor si a antreprenoriatului”, este de 289,54 milioane de euro. Cel de-al doilea apel, prin care se acorda granturi de pana la 2 milioane de euro, dispune de un buget total de 330,91 milioane de euro.

 Tipuri de investitii eligibile in cadrul celor doua apeluri sunt:

  • Investitii in lucrari de construire, extindere a spatiilor de productie, inclusiv a utilitatilor, achizitionarea de echipamente tehnologice, utilaje, instalatii de lucru, mobilier, echipamente informatice, birotica, achizitionarea de instalatii/ echipamente specifice in scopul implementarii masurilor legate de contributia la dezvoltarea durabila.
  • Investitii in brevete, licente, marci comerciale, programe informatice, alte drepturi si active similare, utilizate exclusiv in domeniul de activitate vizat de proiect.