Esti student? Statul iti da bani pentru a-ti infiinta o afacere. Programul pentru incubatoare tehnologice si de afaceri, in consultare publica.

Esti student? Statul iti da bani pentru a-ti infiinta o afacere. Programul pentru incubatoare tehnologice si de afaceri, in consultare publica.

Veste buna pentru studentii din Romania. Ministerul Antreprenoriatului si Turismului propune acordarea de granturi de 50.000 de lei pentru studenti, masteranzi si doctoranzi, in vederea infiintarii propriilor afaceri. Tinerii cu spirit antreprenorial vor fi sustinuti printr-un program multianual de infiintare si dezvoltare de incubatoare tehnologice si de afaceri.

 

Buget de 5,35 de milioane pentru 2023

Ministerul Antreprenoriatului si Turismului a publicat in consultare publica proiectul pentru viitorul Program multianual de infiintare si dezvoltare de incubatoare tehnologice si de afaceri. Programul vizeaza crearea unei retele de incubatoare de afaceri in Romania de catre mediul universitar, in principal pentru asigurarea unor conditii dezvoltarii si cresterii IMM-urilor infiintate de studentii in an terminal si/sau masteranzi/doctoranzi.

Bugetul alocat pentru anul in curs este de 5.350.000 lei, cu finantare disponibila pentru 540 de studenti care vor urma cursuri de antreprenoriat. Mai mult, cei care care vor infiinta noi firme, eligibile pentru a fi incubate, se vor califica si pentru obtinerea de granturi in cadrul programului.

Potrivit proiectului, contravaloarea decontabila a cursului de antreprenoriat organizat de catre universitatile selectate este de 2500 de lei / cursant. Ulterior, vor fi selectate 80 de firme fondate de catre studenti, masteranzi sau doctoranzi, in cadrul incubatoarelor, care vor beneficia de granturi de cate 50.000 de lei.

Granturile vor putea fi folosite pentru urmatoarele cheltuieli eligibile:

  • suma forfetara in valoare de maxim 10.000 lei pentru crearea unui nou loc de munca si pastrarea acestuia cel putin un an de la plata ajutorului financiar nerambursabil;
  • maxim 25.000 de lei pentru Pachet digital (voucher de digitalizare), care poate sa contina una sau mai multe din urmatoarele cheltuieli eligibile: site de prezentare a activitatii, magazin on-line, cheltuieli inregistrare domeniu fara hosting, cheltuieli de promovare a site-ului / magazinului on-line, soft/softuri necesar/necesare desfasurarii activitatii, semnatura electronica, echipamente IT, tehnica de calcul tip PC, unitate centrala, server, monitor, imprimanta /copiator /multifunctionala, inclusiv sisteme portabile, licente necesare desfasurarii activitatii, telefoane smart, tablete;
  • suma forfetara de maxim 15.000 de lei pentru asigurarea cheltuielilor de incubare pe perioada a minim 12 luni din momentul acordarii AFN in incubatorul detinut de universitatea selectata.

Selectarea studentilor sau masteranzilor / doctoranzilor pentru participarea la cursurile autorizate de antreprenoriat organizate in cadrul incubatoarelor de afaceri va fi realizata de catre universitati, in baza protocolului semnat cu MAT. Pentru selectia la finantare a societatilor infiintate de catre tineri se vor constitui comisii mixte formate din membrii AIMMAIPE / MAT / universitati, care vor verifica eligibilitatea aplicantilor si vor selecta cererile de finantare.