Economiile si concediul. Cum sa NU ramai fara bani dupa vacanta?

Economiile si concediul. Cum sa NU ramai fara bani dupa vacanta?

Este perioada din an in care gandurile tuturor se indreapta catre vacanta. In destinatii de lux sau low-cost, cu bugete generoase sau limitate, concediul este pe lista prioritatilor, in sezonul estival. Multi economisesc din timp pentru a pleca in vacanta, altii pun la bataie salariul pe ultima luna. Scumpirile din ultimul an dau peste cap planurile multora, iar riscul de a cheltui mai mult decat ti-ai propus sau de a ramane dator dupa concediu este mare. Vacanta inseamna suveniruri, rasfat culinar, distractie si...cheltuieli neprevazute. Pentru a te bucura din plin de vacanta si a-ti pastra si echilibrul financiar este recomandat sa urmezi cateva sfaturi esentiale:

 

  1. Organizeaza concediul din timp

Tot ce faci pe ultima suta de metri iti aduce costuri mai mari. Un zbor achizitionat din timp, cazarea rezervata cu cateva luni inainte, existenta unei asigurari de sanatate si a unei asigurari de calatorie sunt metode de a economisi in timpul vacantei. In special in cazul asigurarilor, vei avea certitudinea ca ai acoperite costurile in cazul unei urgente medicale. In privinta cazarii, trebuie sa iei in calcul faptul ca preturile cresc in plin sezon, dar si faptul ca exista perioade in care apar reduceri si oferte limitate. De aceea, este indicat sa urmaresti site-urile agentiilor de turism si website-urile pentru rezervarea directa a cazarii.

  1. Stabileste bugetul, traseul si activitatile

Inainte de a pleca in concediu trebuie sa ai o imagine clara asupra bugetului si costurilor pe car ele implica. Ia in calcul biletele de avion/ de tren, costul combustibilului (daca folosesti masina personala), cazarea, transportul la fata locului, mancarea, accesul la atractii turistice, costul activitatilor (plimbari cu barca, parc de distractii, scuba diving), dar si cheltuielile neprevazute.

  1. Nu exagera cu suvenirurile si mesele la restaurante de lux

Stim ca iti doresti rasfat in vacanta, dar incearca sa nu te lasi dus de val si sa cheltui mai mult decat iti permiti. Trebuie sa te asiguri ca la intoarcerea acasa nu te trezesti fara bani de chirie, rate sau intretinere. Poti achizitiona suveniruri care sa-ti aminteasca de destinatia vizitata, dar evita magazinele din centrul zonelor turistice. Preturile sunt mult mai mari. Incearca sa te rezumi la cateva lucruri si nu da banii pe kitsch. In privinta meselor, daca nu sunt incluse in pachetul sejurului, alege restaurante locale, preparate traditionale. Restaurantele de lux iti vor reduce considerabil bugetul. Evita intotdeauna zonele foarte aglomerate, dar si centrele istorice ale oraselor, pentru ca acolo mancarea este foarte scumpa. Te poti rasfata cu cina la un restaurant cu priveliste deosebita, dar poti echilibra alegand sa mananci pranzul la o taverna, un bar local sau preparandu-ti micul dejun la cazare.

  1. Plateste facturile si ratele inainte de vacanta

Este o varianta foarte sanatoasa, mai ales daca stii ca nu te poti abtine de la cheltuieli mari in vacanta. Inainte sa pleci in concediu, asigura-te ca ai achitat facturile la zi, la fel si rata la credit (daca ai unul). In acest fel, pleci linistit si stai fara griji in vacanta.

  1. Schimba banii din timp

Daca ai in plan o vacanta in strainatate, pregateste-ti o suma cash din timp, pentru a nu schimba in euro in ultimul moment. Este important sa schimbi banii de acasa in moneda locala din tara de destinatie si sa alegi un curs bun. Este recomandat sa platesti mai mult cash si sa eviti cardul. Cand esti tentat sa platesti cu cardul, alege sa platesti in euro, fara conversie. Alege sa platesti in numerar pentru serviciile ieftine (taxi, parcari, acces destinatii).