In conditii de temperaturi ridicate, dinconfort termic si depasirea pragului critic de 80 de unitati, angajatorii din Romania sunt obligati prin lege sa asigure masuri de protectie pentru salariati. Cele mai grele conditii sunt pentru cei care trebuie sa-si desfasoare actitivitatea in exterior sau sa depuna munca fizica. Legislatia prevede norme pentru angajatilor, dar si sanctiuni pentru patronii care nu respecta legea.
Masuri pentru protejarea angajatilor, in perioadele cu temperaturi ridicate
Masurile sunt cuprinse in O.U.G nr. 99/2000 si prevad printre altele acordarea primului ajutor, reducerea programului sau a ritmului activitatii, precum si asigurarea unei bune hidratari.
Inspectia Muncii verifica anual modul de respectare a legislatiei. Prin temperaturi extreme ridicate se intelege temperaturi exterioare ale aerului care depasesc +37°C sau, corelate cu conditii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel (indicele de temperatura-umiditate ITU < 80 unitati).
In conformitate cu prevederile ordonantei, angajatorii sunt obligati sa ia masuri minimale pentru ameliorarea conditiilor de munca:
- reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice;
- asigurarea ventilatiei la locurile de munca;
- alternarea efortului dinamic cu cel static;
- alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer.
Pentru mentinerea starii de sanatate a lucratorilor, sunt necesare urmatoarele:
- asigurarea apei minerale adecvate, cate 2-4 litri/persoana/schimb;
- asigurarea echipamentului individual de protectie;
- asigurarea de dusuri.
Angajatorii care nu pot asigura conditiile prevazute de lege, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor, vor aplica reducerea programului de lucru sau esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru.
Protejarea angajatilor cu afectiuni sau contraindicatii de expunere la temperaturi ridicate
In aceasta perioada, sunt vizate de controale drastice in special acele firme ai caror salariati desfasoara munca in conditii de aer liber sau spatiu deschis si cu efort prelungit. Legea mai prevede si masuri pentru prevenirea unor imbolnaviri profesionale determinate de lucrul in conditii de temperaturi extreme:
- asigurarea examenului medical la angajare si a controlului medical periodic, urmarind depistarea precoce a contraindicatiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scazute;
- asigurarea primului ajutor si a transportului la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate;
- trecerea, dupa posibilitati, in alte locuri de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni.
Angajatorii care nu respecta masurile prevazute in perioadele cu temperaturi extreme, pentru protectia persoanelor incadrate in munca, risca amenda de la 1500 la 2500 de lei.