Dilema tinerei generatii: alegerea carierei. 3 pasi pe care sa-i urmezi inainte de a lua o decizie.

Dilema tinerei generatii: alegerea carierei. 3 pasi pe care sa-i urmezi inainte de a lua o decizie.

Alegerea carierei este o decizie uneori foarte dificila. Daca nu ti-ai gasit o vocatie sau nu ai un anume talent care sa te directioneze, hotararea trebuie sa fie luata intotdeauna constient de valorile, aptitudinile si principiile tale, dar si situatia din piata muncii si interesele personale. Nu de putine ori se intampla sa ajungem intr-un moment in care realizam ca jobul nu ni se potriveste, cariera nu te ofera satisfactii, iar sacrificiile ne doboara zilnic. Consultantii RisCo.ro vin cu sfaturi utile, in special pentru tanara generatie, pentru a lua decizia potrivita in alegerea carierei.



Evalueaza-ti punctele tari si punctele slabe!

Nu te grabi sa iei o decizie fara sa te cunosti foarte bine si fara sa stii clar la ce te pricepi, ce ti-ai dori sa faci pe termen lung, ce ti-ar aduce satisfactie. Chiar daca esti deja student la Facultatea de Medicina, asta nu inseamna ca nu te mai poti orienta si zarurile au fost deja aruncate. Poate iti place domeniul, dar nu vrei medicina de urgenta, ci o alta specializare: pediatrie, medicina interna, genetica medicala. La fel si in cazul studiilor in IT. Nu trebuie sa ajungi neaparat programator, piata ofera acum variante nenumarate.

Sau daca mergem in extreme: facultatea pe care o urmezi in prezent nu e obligatoriu sa-ti decida viitorul. Poti schimba macazul daca asta simti. Important este sa ti se potriveasca ceea ce urmeaza sa faci. Pana cand nu esti pus in fata deciziei finale, poti sa cantaresti bine ce ti-ai dori sa faci pe viitor. Fa-ti o lista cu atuurile si punctele tale slabe, cu pasiunile si talentele tale.

Cere parerea unui profesionist!

De multe ori decizia in privinta carierei este luata in circumstantele nepotrivite: la dorinta parintilor, la indemnul familiei sau prietenilor, dintr-o joaca de moment, pentru a-ti pastra grupul de prieteni etc. Toate acestea iti pot dauna pe viitor, cand s-ar putea sa nu te regasesti in ceea ce faci. Cel mai bine ar fi sa discuti cu un specialist. Un consilier in cariera te poate ajuta sa iei o decizie corecta. Impreuna veti analiza profilul tau, evolutia de pana acum, intentiile tale si pasii pe care va trebui sa-i urmezi. Ceea ce este cu adevarat important este ca iti va oferi o perspectiva obiectiva. Aplicarea testelor de aptitudini, sub indrumarea specialistului, te va ajuta sa clarifici ce iti doresti de la cariera ta.

Experimenteaza: internship/ voluntariat/ joburi part-time

Mai ales atunci cand esti inca student, dar si mai devreme, in timpul liceului, poti afla ce iti place sa faci experimentand in diferite situatii. In timpul vacantelor poti aplica pentru joburi de vara sau joburi part-time, pe pozitii de incepatori. Astfel, iei contact cu diferite domenii, iei pulsul din piata muncii, te familiarizezi cu programul si cu atmosfera. Voluntariatul este o alta varianta de a experimenta inainte de decizia finala. Poate te gandesti la o cariera in medicina veterinara, dar nu stii sigur daca te vei descurca. Incearca sa faci voluntariat la un ONG in domeniu. Astfel vei afla provocarile profesiei, vei cunoaste oameni care sa te indrume, care sa iti raspunda la intrebari. Daca esti deja student, dar nu esti sigur ca facultatea aleasa e ceea ce trebuie, alege un intership. Multe sunt platite, asa ca te alegi si cu un venit pe durata experientei tale.