Demisia nu este singurul remediu pentru plafonare. 5 obiective SMART pentru a te dezvolta profesional.

Demisia nu este singurul remediu pentru plafonare. 5 obiective SMART pentru a te dezvolta profesional.

Plafonarea este unul dintre cei mai mari dusmani din viata profesionala. Te tine captiv pentru ca iti da senzatia de stabilitate, siguranta si confort. Pe termen lung insa, plafonarea vine cu dezavantaje: ratezi oportunitati, dispare dorinta de a evolua, pierzi potential de dezvoltare. De aceea, este indicat sa iesi din zona de confort si sa aduci imbunatatiri carierei tale. Primul gand? Demisia! Totusi, nu este necesara o masura atat de radicala, mai ales daca nu este cazul sa renunti la locul de munca. Demisia nu este singurul remediu pentru plafonare. Specialistii RisCo isi ofera 5 obiective SMART pentru a te dezvolta profesional si a combate plafonarea:



Dezvoltarea profesionala in pasi simpli

Atunci cand vrei sa schimbi ceva in activitatea ta profesionala, vrei sa evoluezi si sa obtii noi rezultate, pentru a pasi in afara zonei de confort, o lista de obiective este cel mai bun inceput. Important este sa stii la ce nivel esti, ce iti doresti in viitor, cum poti atinge tinta respectiva si apoi sa construiesti totul pas cu pas.

Consultantii RisCo recomanda sa iti setezi obiectivele tale in maniera SMART: sa fie specifice, masurabile, accesibile, relevante si orientate in timp. Doar asa vei putea sa iti monitorizezi corect progresul sis a faci ajustari atunci cand este nevoie.

Iata 5 exemple de obiective SMART pentru a te dezvolta profesional:

1. Imbunatatirea managementului timpului

De multe ori nu evoluezi pentru ca te-ai obisnuit cu un anumit ritm si refuzi sa il schimbi. Un obiectiv bun este sa inveti sa gestionezi eficient timpul de lucru: pentru asta trebuie sa prioritizezi, sa-ti organizezi programul si sarcinile pe zile, saptamani, luni si iti setezi anumite etape. Este important sa te verifici constant.

2. Managementul stresului si echilibrul profesional-personal

Nu trebuie sa evoluezi doar in viata profesionala, ci si in cea personala. Managementul stresului, prevenirea episoadelor de burnout si pastrarea unui echilibru intre munca si viata personala reprezinta obiective importante cu impact pe termen lung. Invata sa separi cele doua segmente si monitorizeaza atent evolutia ta. Spre exemplu: In urmatoarele trei luni, voi alterna cele 8/9 ore de lucru cu ore de relaxare la sala/in parc, voi calatori cel putin in trei destinatii din tara si voi incepe un program de meditatie.

3. Obtinerea unei noi calificari

Asa cum spuneam, demisia nu este singura solutie daca vrei o schimbare profesionala. Poti invata lucruri noi si poti evolua in cadrul companiei in care lucrezi in prezent. Participarea la un curs online sau la un program de invatare dupa orele de lucru te pot ajuta sa capeti noi competente, sa te pui la curent cu noile tehnologii si sa iti imbunatatesti performantele. Obiectivul poate fi: in luna aprilie, ma inscriu la cursul de IT, cu durata de trei luni, iar in iulie voi aplica pentru promovarea la locul de munca pe postul X.

4. Imbunatatirea abilitatilor de comunicare

Fie ca vorbim despre comunicarea la locul de munca sau despre arta discursului in public, acesta se poate dovedi un obiectiv esential pentru evolutia ta profesionala. Probabil te intrebi de ce unii colegi reusesc sa se remarce si sa obtina ce isi doresc atata de usor. Uneori totul sta in modul in care comunici. Obiectivul tau poate fi: participarea la un curs de public speaking, ce te va ajuta sa te prezinti mult mai bine in cadrul sedintelor sau prezentarilor de la locul de munca; o alta varianta poate fi imbunatatirea modului de comunicare cu ceilalti (colegi, sefi). Seteaza-ti un timp in care sa exersezi sau sa capeti noile abilitati si testeaza-le cu cei din jur. Vei observa rapid schimbarile.

5. Accepta noi provocari!

Ca sa cresti profesional trebuie sa iti extinzi orizontul. Sarcinile de lucru repetitive te duc la plafonare, chiar daca le executi corect. Un alt obiectiv important poate fi: spun DA oportunitatilor! Fie ca vorbim de o sarcina noua, pentru care bineinteles esti remunerate, fie ca este vorba de o activitate legata de munca, de preluarea unei functii de conducere, de cunoasterea unor oameni din domeniul tau profesional si participarea la activitati in afara locului de munca. Seminariile, conferintele, atelierele sau pur si simplu activitatile sociale sunt variante prin care te poti dezvolta si poti sparge ritmul. Este esential sa dai dovada de initiativa si sa iti creezi conexiuni.