Femeile intampina in continuare dificultati pe piata muncii. O arata clar datele oficiale de la nivel european. Dincolo de competitia fireasca din campul muncii, femeile trebuie sa depaseasca si provocari determinate de gen. In 2022, diferenta de gen in UE a fost de 10,7 puncte procentuale, o foarte usoara scadere fata de 2021. La nivelul Romaniei, cele mai mari decalaje de gen pe piata muncii sunt in nord-est, estul tarii si sud-est. In aceste regiuni, rata de ocupare in randul femeilor este cea mai redusa.
Diferente de gen in privinta fortei de munca la nivel european
Raportul publicat recent de Eurostat indica diferente majore intre ratele de ocupare in randul barbatilor si femeilor cu varsta cuprinsa intre 20 si 64 de ani, la nivel european. Tarile puternic dezvoltate se apropie de ideea de egalitate de gen pe piata muncii, in schimb, in tarile mai slab dezvoltate, se inregistreaza un decalaj ingrijorator.
Printre motivele ce provoaca disparitati de gen in ceea ce priveste ocuparea fortei de munca se numara: responsabilitatile de ingrijire neplatite ale femeilor, discriminarea in angajare si deficitul de femei in functii de conducere, descurajarile fiscale si segregarea ocupationala. In 2019, UE si-a stabilit obiectivul de a reduce la jumatate decalajul de gen pana in 2030 la 5,8 puncte procentuale.
Potrivit statisticilor oficiale, au existat doar doua regiuni UE, care au inregistrat o rata de ocupare mai mare in randul femeilor in 2022: Regiunea Capitala a Lituaniei si Finlanda de Sud in Finlanda. La polul opus, au existat 20 de regiuni in care diferenta de angajare intre femei si barbati a fost de cel putin 20 de puncte procentuale in 2022. Jumatate dintre acestea au fost in Grecia, in timp ce restul au fost concentrate in Italia (7 regiuni) si Romania (3 regiuni).
Inegalitati de gen pe piata muncii din Romania
La nivelul Romaniei, cele mai mari decalaje de gen pe piata muncii se inregistreaza in nord-estul, estul si sud-estul tarii.
In aceste regiuni, diferenta in ceea ce priveste rata de ocupare intre femei si barbati este cea mai mare, in favoarea barbatilor: 21 pp in nord-est, 25.2 pp in sud-est, 26,6 pp in sud-Muntenia. In judetele din Moldova, Dobrogea si Muntenia, accesul femeilor pe piata muncii este mai dificil. In restul tarii, decalajul de gen se incadreaza sub 20 pp. Cel mai bine la acest capitol sta nord-vestul tarii, unde diferenta este de 16 pp. Decalajul este redus si in centrul tarii.