Te-ai obisnuit sa lucrezi singur, sa gestionezi proiectele dupa propriul ritm si sa iei decizii pe cont propriu, dar intr-o zi compania decide sa treci de la munca individuala catre munca de echipa. Pentru cei independenti, care prefera sa aiba control total asupra sarcinilor si sa-si asume intreaga responsabilitate, este o mare provocare. Totusi, este important sa te adaptezi noilor conditii si sa lucrezi in echipa. Specialistii RisCo iti vin in ajutor cu 5 sfaturi pentru a face tranzitia usor si eficient.
Munca individuala vs. munca in echipa
Munca in echipa implica provocari, capacitate adaptare, rezistenta la stres si o comunicare eficienta. Conflicte apar inevitabil, important este sa inveti sa le gestionezi corect. Munca individuala presupune propriul ritm, permite o abordare proprie, setarea propriilor obiective si control deplin asupra unui proiect. Munca in echipa are avantaje, dar vine si cu provocari: adaptarea ritmului, gestionarea conflictelor, potential si obiective diferite.
5 sfaturi utile pentru a te adapta lucrului in echipa
1. Cere si ofera feedback!
Atunci cand lucrezi singur stii ce asteptari ai, iti impui propriile reguli si iti autoevaluezi munca. In echipa, depinzi si de ceilalti, astfel ca feedback-ul este extrem de important. De munca fiecaruia depinde obtinerea unui rezultat bun. Chiar daca fiecare are bucata sa, este bine sa ceri si parerea celorlalti.
2. Invata sa accepti pareri diferite!
Nu este suficient sa ceri un feedback, ci este nevoie sa inveti sa accepti ca ceilalti gandesc diferit de tine si asta nu inseamna ca este gresit, ci ca au o alta abordare. In munca in echipa este esential sa accepti si pareri diferite de ale tale. Analizeaza cu atentie situatia si nu trage concluzii pripite!
3. Implica-te si asuma-ti sarcini in functie de nivelul tau de pregatire!
Atunci cand lucrezi in echipa este posibil ca membrii sa nu contribuie in mod egal la eforturile echipei sau sa aiba propriile obiective individuale care sa nu se alinieze perfect cu cele ale echipei. Acest lucru poate genera frustrari si conflicte. Comunicarea este esentiala, iar impartirea sarcinilor trebuie sa respecte principiul implicarii active si adaptarii la nivelul de pregatire al fiecarui membru. In munca de echipa este esential sa renunti la tendita de a pune monopol pe situatie, la orgoliu si sa iti alegi sarcinile care corespund cel mai bine pregatirii tale.
4. Pune limite si nu lua totul personal!
Spuneam ca este importanta comunicarea. Pentru a evita interpretarile eronate si acumularea de frustrari, este bine sa discuti deschis cu ceilalti. O parere diferita sau o abordare diferita nu reprezinta motiv de disputa. Invata sa nu iei totul personal, nu este despre tine, ci despre faptul ca oamenii au personalitati diferite, astfel ca este necesara adaptarea si toleranta. Totodata, este necesar sa impui limite in relatia cu ceilalti. Sa renunti la propriile convingeri si valori, doar pentru a-ti asigura relatia cu ceilalti colegi, nu este o idee buna. Ai dreptul sa nu fii de acord cu anumite proceduri sau actiuni si trebuie sa inveti sa spui NU, cand este cazul! Intotdeauna ofera explicatii pentru NU, dar si alternative!
5. Ajusteaza-ti ritmul!
Stim ca tu lucrezi in ritmul tau, dar atunci cand muncesti in echipa, trebuie sa intelegi ca pot aparea intarzieri. Coordonarea si colaborarea sunt importante, de aceea nu poti face tot timpul nota discordanta. Important este ca proiectul sa fie finalizat la timp si conform cerintelor. Daca un coleg este mai lent, invata sa ai rabdare!