Romanii care sunt platiti cu salariul minim pe economie vor incasa mai multi bani. De la 1 octombrie 2023, a fost majorat salariul minim brut pe economie de la 3.000 de lei, la 3.300 de lei. In buzunarul romanilor va ajunge insa o suma mai mica. Prin aplicarea majorarii, salariul net va creste cu 181 de lei.
1,8 milioane de romani sunt platiti cu salariul minim pe economie
Guvernul Romaniei a adoptat majorarea salariului minim pe economie de la 1 octombrie 2023. Astfel, salariul minim brut pe economie creste la 3.300 de lei. Nu toti muncitori se vor bucura de majorarea salariului minim. Exceptie fac cei care lucreaza in agricultura si industria alimentara.
Desi cresterea este de la 3000 de lei la 3.300 de lei, in realitate, in mana, romanii vor primi mai putin de 300 de lei. Valoarea neta va creste cu doar 181 de lei. Astfel ca, de la 1898 de lei, cat era salariul minim net pana la 1 octombrie, acesta a ajuns la 2079 de lei.
Explicatia este simpla. La un salariu minim brut pe economie de 3300 de lei, 200 de lei sunt fara taxe potrivit facilitatii valabile in prezent, se scade CAS 25% (775 lei), CASS 10% (310 lei), impozit pe venit 10% (136 de lei).
ANGAJAT Lei
Salariu Brut 3300
Fara Taxe 200
Asigurari Sociale (CAS) 25%
Asigurari Sociale de Sanatate (CASS) 10%
Impozit pe venit (IV) 10%
Salariu Net 2079
Pentru a plati un salariu net de 2079 lei, angajatorul cheltuie 3370 lei. In prezent, in Romania, 1.867.000 de salariati sunt incadrati cu salariul minim pe economie si se vor bucura de majorarea cu 10% a salariului lunar.
Reguli pentru angajatori. Reactia patronatelor
Inspectoratele Teritoriale de Munca au transmis deja informari catre angajatori.
“Incepand cu data de 1 octombrie 2023, salariul minim brut pe tara se majoreaza de la 3000 la 3300 de lei, fara indemnizatii, sporuri si alte adaosuri. Masura nu se aplica in sectorul agricol si in industria alimentara. Atragem atentia ca angajatorii au obligatia de a transmite in Registrul General de Evidenta a Salariatilor (REVISAL) modificarea salariului, in termen de 20 de zile de la data intrarii in vigoare a actului normativ. De asemenea, angajatorii trebuie sa intocmeasca documente privind majorarea salariului minim brut pe tara. In acest sens, va facem cunoscute prevederile articolului 17, din legea nr 53/2003, potrivit caruia orice modificare a salariului „in timpul executarii contractului individual de munca, impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 15 zile de la data incunostintarii in scris a salariatului, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare rezulta ca posibila, din lege sau din contractul colectiv de munca aplicabil”. Intrucat modificarea salariului, survenita din lege este exceptata de la obligativitatea intocmirii unui act aditional, recomandam emiterea unei decizii colective, ce va cuprinde persoanele care beneficiaza de modificarea salariului”.
Angajatorii si-au exprimat deja nemultumirea fata de aceasta majorare. Acestia sustin ca nu exista predictibilitate si ca masura nu era inclusa in calculele lor pe acest an, fiind o masura-fulger a Guvernului.
“Companiile au bugetele de salarii stabilite pentru anul curent pe baza negocierilor pe care le-am purtat anul trecut. In acest moment, perspectivele economice pentru 2024 sunt deteriorate, mediul de afaceri este supus unei serii de presiuni economice externe, iar predictibilitatea este deja extrem de scazuta din cauza lipsei de transparenta cu care au fost tratate masurile fiscale”, a transmis printr-un comunicat Confederatia Patronala Concordia.