De ce renunta tinerii la vacanta de vara pentru a se angaja? Cele mai vanate joburi.

De ce renunta tinerii la vacanta de vara pentru a se angaja? Cele mai vanate joburi.

Vacanta de vara este asteptata cu nerabdare de tinerii care viseaza la calatorii si distractie. Scapati de grija examenelor, multi isi iau o binemeritata pauza si se bucura de lunile de vara. Sunt insa si tineri care profita de aceste luni pentru a se angaja si a castiga un venit. Joburile sezoniere sunt vanate de tineri, fie ca aleg zone turistice-statiuni montane, balneare sau litoralul, fie ca prefera sa lucreze aproape de casa, chiar in orasul in care locuiesc. Ofertele sunt numeroase, iar veniturile sunt consistente pentru un job sezonier. Cei mai multi tineri se indreapta spre posturile vacante din HoReCa, industria alimentara (fast-food-uri, magazine) sau curierat. Totusi, de ce ar vrea un tanar sa renunte la vacanta propriu-zisa pentru a se angaja?

 

  •  Bani pentru facultate

Am spus-o si cu alte ocazii: studentia este scumpa. Pentru un tanar absolvent de liceu, care din toamna incepe facultatea, este dificil sa se intretina si sa-si acopere cheltuielile, daca nu are sprijin financiar din partea familiei. Indiferent ca aleg caminul studentesc sau gazda, chiriile sunt scumpe. Se adauga facturile, cartile, hrana si imbracamintea, iar totalul trece de un salariu minim. In lipsa unui venit, pana la prima bursa, tinerii trebuie sa gaseasca solutii. Una dintre ele este angajarea in lunile dinaintea inceperii cursurilor. Cei care aleg sa lucreze pe timp de vara, sacrificand vacanta, isi asigura un venit la inceput de facultate. 

 

  • Experienta in CV

Experienta este cuvant de ordine pe piata muncii. Cu gandul la momentul absolvirii, cand vor trebui sa convinga angajatorul ca merita postul la care viseaza, tinerii renunta la vacanta pentru a capata experienta. Desi uneori nu este in domeniul lor de pregatire, orice activitate prestata cantareste in CV. Angajatorii apreciaza faptul ca tinerii au depus un efort si sunt constienti ca cei care au lucrat cunosc cat de cat cerintele de pe piata muncii, programul si s-au familiarizat cu rutina. Daca reusesc sa prinda un internship in domeniu lor, cu atat mai bine! Vor invata de la cei experimentati, se vor acomoda si vor avea si un venit, majoritatea internship-urilor fiind platite. 

 

  • Imbina munca si distractia

Tinerii care aleg sa petreaca vara la munte sau la mare, angajati in hoteluri, restaurante sau la terasele de pe plaja, in cazul litoralului, imbina munca si distractia. Pentru orele muncite castiga un venit, iar in timpul liber se pot bucura de destinatia aleasa. In HoReCa este deficit de personal in fiecare vara, asa ca tinerii au la dispozitie oferte inca din luna iunie. Scapati de stresul cursurilor si examenelor, fac un compromis: renunta la petrecut vara cu prietenii pentru un job care sa le aduca satisfactie financiara si sa le ofere si clipe de relaxare, in zilele libere. 

 

  • Accesul la destinatii inedite

Tinerii nu se angajeaza pe timp de vara doar in Romania, ci aleg si joburi sezoniere in strainatate. Cei norocosi prind oferte de munca in destinatii exotice sau in resorturi de lux. Nu-i deranjeaza sa petreaca vara muncind, atat timp cat, in orele libere pot vizita o destinatie pe care altfel nu si-ar fi permis financiar sa o vada. In plus, au ocazia sa invete mai bine o limba straina, sa-si faca cunostinte si sa experimenteze si un job in strainatate.