Cum prestezi servicii fara batai de cap, in calitate de freelancer? 4 sfaturi simple si utile

Cum prestezi servicii fara batai de cap, in calitate de freelancer? 4 sfaturi simple si utile

Cu un spirit antreprenorial puternic si curaj, tanara generatie se indreapta tot mai mult spre zona de freelancing, renuntand la pozitia de angajat in companii. Mai multa libertate, posibilitatea de a lucra de oriunde si de dezvolta proiecte care sa-i pasioneze cu adevarat sunt principalele motive, dar pasul catre freelancing nu este lipsit de provocari. Una dintre problemele des intalnite apare in relatia cu partenerii si clientii. Iata 4 sfaturi simple si utile pentru a presta servicii, in calitate de freelancer, fara batai de cap.

 

  1. Prezinta-ti de la inceput clar oferta si tarifele

Pentru clientii tai este important sa stie de la bun inceput, chiar de la prima discutie, care sunt serviciile pe care le poti presta, in ce conditii, care sunt tarifele percepute pentru serviciile tale, pentru a-si putea analiza bugetul pe care il au la dispozitie. Nu le promite ce nu poti face si nu iti asuma proiecte care depasesc posibilitatile tale, ca freelancer. Sinceritatea este importanta, pentru a evita conflicte ulterioare. Nu lasa loc de interpretari si negociaza totul de la inceput!

  1. Stabiliti impreuna strategia

Chiar daca viitorul client pare multumit de oferta si tarife, este important sa stabiliti impreuna strategia pentru proiect. Oamenii nu gandesc la fel, variante pentru abordarea unui proiect sunt nenumarate si trebuie sa te asiguri ca este pe aceeasi lungime de unda cu tine. Ca asteptarile sale sunt realiste, viziunile corespund, modalitatea de comunicare si implementare a proiectului, dar  si deadline-urile sunt agreate.

  1. Semneaza contract!

Este regula de aur in freelancing! Nu te apuci de lucru fara sa ai un document in care sa fie stipulate toate informatiile. Ai grija sa apara in contract tot ceea ce ati negociat: date firma, durata contract, metoda de comunicare, forta majora, obligatii si drepturi, tarife, termene, conditii. Contractul este esential pentru a gestiona relatia cu un client. Chiar daca pare ca discutiile sunt ok, pe parcurs pot aparea disensiuni sau cerinte suplimentare, modificarea deadline-urilor. De aceea, pentru a nu fi pus in dificultate, este bine sa ai un contract la care sa poti raporta orice modificare ulterioara in atitudinea clientului.

  1. Cere avans!

Stiu, nu pare politicos, dar in business este sanatos! Nu de putine ori freelancerii s-au trezit cu facturi neachitate, cu intarzieri mari in plata acestora. Veniturile tale, ca freelancer, nu sunt fixe si constante, ca in cazul unui angajat. Asa ca trebuie sa te asiguri ca macar o parte din munca este platita. Puteti negocia avansul, poti fi flexibil in abordare, dar ideal este sa nu incepi sa lucrezi fara o “asigurare financiara”.