In liceu sau studentie, traiul este unul costisitor pentru tanara generatie, in contextul stilului de viata actual al tinerilor si tendintei cheltuielilor extravagante. Totusi, chiar si cei cumpatati au nevoie de resurse financiare pentru a face fata costurilor cu studiile, cheltuielile curente (facturi, abonamente, mancare, chirie). Desi cei mai multi sunt intretinuti de parinti, sunt si tineri care incearca sa-si castige bani de buzunar pe cont propriu. Pentru a-si acoperi nevoile, fara sa mai ceara bani de la parinti, tinerii aleg sa sacrifice timpul liber sau sa se imparta intre studii si un job. Iata 5 idei puse in aplicare de tinerii romani pentru a obtine venituri, inca de pe bancile scolii:
1. Ofera meditatii colegilor mai mici
Este o metoda traditionala, am putea spune, prin care tinerii reusesc sa obtina un venit semnificativ, punandu-si la bataie cunostintele, rabdarea si timpul. In general studentii aleg sa ofere meditatii elevilor de liceu, in special din anii terminali, pentru a reusi sa treaca de examene cu brio sau pentru admiterea la facultate. Parintii apeleaza in general la studentii cu recomandari bune, pentru ca se considera ca tinerii invata mai usor de la alti tineri si ii vad ca pe un model.
2. Job part-time
Este o alta metoda preferata de tinerii din Romania, pentru a-si asigura bani de buzunar. Fie ca lucreaza 2-4 ore/ zi, dupa orele de curs, fie ca aleg un job part-time in timpul vacantelor, reprezinta un mod eficient de acumulare a unor venituri. Domeniile cele mai accesate sunt: call-center, retail, livrari, servicii, transport, logistica, HoReCa.
3. Freelancing
Reprezinta varianta preferata de catre tinerii care au cunostinte intr-un anumit domeniu si isi ofera serviciile prin intermediul unor platforme online sau anunturi. In general este vorba despre activitatea in IT, marketing digital, content writing, grafica, domenii pe care tinerii le stapanesc foarte bine in ziua de astazi, inca de la varste fragede. Astfel, nu sunt nevoiti sa respecte un anumit program, reguli stricte sau sa depinda de o echita. Important este sa ofere servicii de calitate si sa se incadreze in deadline-ul clientului.
4. Crearea si vanzarea de produse handmade
Pentru cei talentati si cu rabdare, este o solutie eficienta pentru a castiga bani de buzunar. Industria handmade este foarte bine cotata si in Romania, iar tinerii pasionati pot crea bijuterii, decoratiuni, elemente personalizate pe care le vand fie online, fie la targuri de artizanat sau chiar prietenilor si cunoscutilor.
5. Bani din social-media
Este cu siguranta varianta cea mai la indemana pentru tanara generatie. Timpul indelungat petrecut online poate fi monetizat. Prin programe de afiliere, promovarea si vanzarea de produse, crearea de continut (nutritie, fitness, beauty, digital), din donatii, tinerii acumuleaza sume importante. Atentie insa la capcane! Conform unor date recente, tinerii petrec zilnic intre 6 si 8 ore pe retelele de social media. Acest interval creeaza dependenta si este daunator atat fizic, emotional, cat si la nivel psihic.