Anuntul majorarii salariului minim brut pe economie i-a bulversat pe antreprenorii romani. Patronii nu isi permit sa ofere mai multi bani salariatilor si iau in considerare chiar concedieri, daca statul o va impune. Un sondaj realizat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania arata ca 86,9% au raspuns ca nu au posibilitatea cresterii salariului minim al angajatilor in perioada urmatoare.
Companiile sufocate de cresterile de preturi, de majorarile de taxe si costurile cu resursa umana
Consiliul National al IMM-urilor din Romania a realizat in perioada 24-25.07.2023 un sondaj pentru a identifica opinia antreprenorilor cu privire la cresterea salariului minim brut garantat in plata, la care au raspuns 887 antreprenori.
Doar 13% au declarat ca vor putea asigura o crestere a salariului minim brut pentru angajati, conform anuntului de majorare al autoritatilor (de la 1 septembrie la 3.300 de lei si de la 1 ianuarie 2024 la 3.750 de lei brut). Peste 86% dintre antreprenorii chestionati au raspuns ca nu pot majora salariului din diferite motive:
- Costurile ridicate cu resursa umana
- Vanzari limitate care nu permit cresteri
- Contracte in curs cu pret impus
- Lipsa unor fonduri europene care sa asigure cresterea competitivitatii
- Lipsa investitiilor publice care limiteaza existenta contractelor pentru IMM-uri
- Altele (cresterea TVA, instabilitatea politica, lipsa predictibilitatii etc)
Guvernul se pregateste sa majoreze salariul minim in cele doua etape, din toamna cu 300 de lei si de la 1 ianuarie 2024 pana la 3750 de lei, insa antreprenorii au declarat in cadrul sondajului CNIPMMR ca in aceasta situatie vor fi obligati sa recurga la masuri drastice precum cresterea preturilor produselor/serviciilor (66,6%), diminuarea personalului (53,6%), diminuarea activitatii firmei (24,9%), inchiderea firmei (10,2%) sau reducerea programului de lucru al angajatilor (9,9%).
Antreprenorii cer masuri de sprijin de la stat
Din lipsa unor fonduri europene care sa asigure cresterea competitivitatii, situatie reclamata de antreprenori, acestia cer ca statul sa vina cu masuri de sprijin pentru a proteja afacerile si a le putea asigura angajatilor venitul corespunzator. Printre altele, patronii cer deduceri suplimentare (Reducerea/regandirea nivelului de taxare a muncii si realizarea unui nou sistem de acordare a deducerilor personale de care beneficiaza salariatii); zero taxe pe forta de munca pentru suplimentarea realizata; impozitare progresiva a venitului din salarii; reducerea masiva a taxelor si impozitelor, taxare mai mica pentru salariile mai mici, plafoane maxime de impozitare, mentinerea TVA la acelasi nivel.
Cu prilejul sondajului realizat de Consiliul National al IMM-urilor din Romania, antreprenorii au avertizat in privinta diminuarii numarului de angajati ca urmare a cresterii salariului minim. 35,8% dintre antreprenori au raspuns ca vor diminua in proportie intre 10%-50%, iar alti 34,8% au declarat ca vor diminua numarul salariatilor pana in 10%.