Coalitia de guvernare cauta solutii pentru incadrarea in deficitul bugetar asumat de 4.4%, pana la finalul acestui an. In caz contrar, riscul este pierderea banilor europeni. Printre masurile identificate se numara posibile cresteri de taxe si impozite si eliminarea anumitor facilitate fiscale. Nu doar zona antreprenoriala este vizata, coalitia are pe lista si eliminare a 200.000 vacante din institutiile publice.
Cresteri de taxe si impozite pentru a aduce bani la bugetul de stat
Discutiile dintre partenerii din coalitia de guvernare sunt departe de a se finaliza. Liderii celor doua partide, PNL si PSD, au precizat ca se consulta si cu sindicatele si reprezentantii mediului de afaceri. Asta pentru ca vizate de masurile fiscale propuse sunt in principal companiile mari, dar si angajatii din sectoarele care beneficiaza de facilitati fiscale. Totodata, coalitia are in plan si cresterea taxelor pe vicii, produse si servicii.
Printre masurile din pachetul fiscal construit pana acum se numara: mentinerea unei cote TVA de 9% pentru mancare, medicamente, dispozitive medicale de tipul protezelor si 19% pentru restul produselor; renuntarea la cota TVA de 5%; reintroducerea platii CASS pentru angajatii din constructii, agricultura si industria alimentara (acestia ar urma sa achite 10% CAS si CASS); majorarea accizei la tutun si alcool; majorarea taxelor pentru licentele la jocuri de noroc.
La capitolul mediu antreprenorial, coalitia de guvernare propune: majorarea impozitelor pe dividente de la 8% la 10%; taxarea cu 1% a sumelor scoase de marile companii din tara, spun sursele, si impozitarea salariilor de peste 15.000 de lei brut din IT; cresterea TVA de la 9% la 19% pentru restaurant, dar si impozitarea cu 1% a cladirilor mai scumpe de 500.000 de euro.
Coalitia a anuntat ca intentioneaza sa reduca numarul de posturi vacante din administratia publica prin desfiintarea celor peste 200.000 de posturi neocupate. Masura va duce la eliminarea unor posturi de sefi mai mici, cum ar fi cele de sef de birou sau sef de serviciu.
Tinta: deficit bugetar 4,4%
S-a ajuns in aceasta situatie din cauza cresterii galopante a deficitului bugetar. Deficitul bugetar in primele 5 luni din 2023 a crescut cu 46% fata de aceeasi perioada din 2022. Cheltuielile sunt cu 37 miliarde de lei mai mari decat veniturile. Deficitul bugetar a depasit 2,3% din Produsul Intern Brut, la sfarsitul lunii mai, iar tinta este de 4,4% pana la finalul anului.
Riscul cel mai mare pentru Romania este sa piarda banii europeni daca autoritatile nu reusesc sa se incadreze in deficitul bugetar asumat. Misiunea autoritatilor este sa reduca pe cat posibil cheltuielile, dar sa atraga in acelasi timp si bani la bugetul de stat.