Rata de ocupare a fortei de munca din UE a depasit pragul de 75% anul trecut. Tarile cu cei mai multi locuitori angajati raman in continuare cele nordice, alaturi de Germania, Danemarca si Cehia. Romania nu se apropie inca de pragul de la nivelul Uniunii Europene, potrivit datelor privind piata muncii publicate recent de Eurostat. Pe sexe, femeile au un nivel mai inalt de educatie.
Revenirea dupa pandemie. Trei ani de crestere a ratei de ocupare a fortei de munca
Perioada pandemiei a lasat foarte multi europeni fara un loc de munca si fara un venit sigur, in contextul reducerii anumitor activitati economice. Totusi, piata muncii da semne bune. Potrivit datelor Eurostat, in 2023, peste 75% (195,7 milioane) dintre persoanele cu varsta cuprinsa intre 20 si 64 de ani din UE erau angajate, cea mai mare pondere inregistrata de la inceputul seriei cronologice in 2009. Aceasta marcheaza 3 ani consecutivi de crestere dupa o scadere la 72 % in 2020 din cauza pandemiei de COVID-19.
La nivelul UE, cele mai mari rate de ocupare au fost inregistrate in:
- Tarile de Jos (84%)
- Suedia (83%)
- Estonia (82%)
- Cehia (81,7%)
- Germania (81,1%)
La polul opus, cele mai scazute rate au fost inregistrate in Italia (66%), Grecia (67%) si Romania (69%).
Femeile au un nivel mai inalt de educatie, dar accepta joburi sub pregatirea lor
Analiza evolutiei pietei muncii si ratei de ocupare mai arata si faptul ca rata de supracalificare a UE a fost de 22%, cu 21% pentru barbati si 23% pentru femei. Supracalificarea este atunci cand persoanele cu studii superioare sunt angajate in ocupatii care nu necesita un nivel atat de inalt de educatie.
Astfel, dintre tarile UE, rata de supracalificare a fost cea mai mare:
- Spania (36%)
- Grecia (31%)
- Cipru (30%)
Intre timp, Luxemburg (5%), Danemarca si Cehia (fiecare 13%) au inregistrat cele mai scazute rate. In 18 din cele 27 de tari UE, femeile au avut rate de supracalificare mai mari decat barbatii, cele mai mari diferente fiind inregistrate in Malta si Slovacia. Cu toate acestea, in 9 tari din UE, barbatii au avut rate mai mari de supracalificare, cele mai mari diferente fiind inregistrate in Lituania, Letonia si Bulgaria.