Antreprenorii romani si investitiile in 2023. Pe ce surse de finantare se bazeaza?

Antreprenorii romani si investitiile in 2023. Pe ce surse de finantare se bazeaza?

Ultimii ani nu au fost usori pentru mediul antreprenorial romanesc. Cu provocari la tot pasul, instabilitate economica si lipsa predictibilitatii, antreprenorii au fost nevoiti sa se adapteze din mers si sa caute permanent solutii pentru a-si dezvolta afacerile si a ramane in piata. Daca pentru unii cuvantul-cheie a fost supravietuire, altii au reusit sa faca si investitii.

Nici 2023 nu va fi un an usor, sustin specialistii din domeniul socio-economic, astfel ca antreprenorii trebuie sa-si calculeze fiecare miscare pentru a asigura o evolutie favorabila pentru business. Un studiu recent arata ca antreprenorii romani isi doresc sa faca angajari si sa majoreze bugetul de investitii.

Perspectivele antreprenorilor romani in 2023

Optimismul si dorinta de evolutie caracterizeaza antreprenorii romani anul acesta, daca ne orientam dupa rezultatele unui sondaj realizat de ASEBUSS, prima scoala de afaceri din Romania. Sondajul a fost realizat in perioada 24 aprilie – 5 mai 2023 pe un esantion de peste 150 de manageri si antreprenori, ce fac parte din promotiile ASEBUSS.

In ceea ce priveste perspectivele pentru 2023, potrivit sondajului, 34% manageri si antreprenori din Romania au precizat ca vor creste numarul de angajati cu un procent cuprins intre 5 si 10% anul acesta, 44% au spus ca nu vor face schimbari privind numarul de angajati, iar 18% au mentionat ca isi vor reduce personalul. Cauzele principale mentionate au fost: cresterea preturilor, reducerea bugetelor, efectele pandemiei si instabilitatea economica.

Pe langa schema de personal, managerii si-au facut si calculele pentru investitii, dezvoltarea afacerilor si extinderea paletei de clienti.

Sursele de finantare preferate de antreprenorii romani

In privinta surselor de finantare pentru investitiile de anul acesta, antreprenorii chestionati au precizat ca folosesc un mix de capital din profitul reinvestit, imprumuturi bancare si fonduri europene. Mai exact:

  • 79% dintre lideri au mentionat profitul reinvestit ca principala sursa de finantare a investitiilor
  • 36% au precizat ca imprumuturile bancare sunt o sursa importanta pentru finantarea investitiilor

Desi sunt disponibile si numeroase surse de finantare din fonduri europene, exista in continuare o reticenta in randul antreprenorilor fata de accesarea acestei solutii pentru cresterea afacerilor.