Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca a anuntat un nou eveniment dedicat tinerilor care au finalizat studiile si sunt in cautarea unui loc de munca. Bursa locurilor de munca pentru absolventi se va desfasura in 66 de locatii din toata tara, la nivelul agentiilor teritoriale pentru ocuparea fortei de munca. Decizia de angajare, pregatirea CV-ului si exersarea intrebarilor specifice interviului, primii pasi pentru a-ti creste sansele de angajare.
Bursa locurilor de munca pentru absolventi, in 66 de locatii din tara
Evenimentul are in centrul sau oportunitatile de angajare pentru proaspat absolventi, dar se adreseaza tuturor persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca sau celor care doresc sa se reorienteze profesional. Scopul ANOFM este de cresterea gradului de ocupare, prin corelarea cererii cu oferta de locuri de munca, existand posibilitatea interactiunii directe dintre angajator si solicitant.
Bursa locurilor de munca pentru absolventi se va desfasura simultan in toate judetele pe data de 27 octombrie.
Agentiile teritoriale au stabilit deja cele 66 de locatii, care pot fi consultate aici: Bursa locurilor de munca octombrie 2023.
De ce sa participi la bursa locurilor de munca si cum iti cresti sansele de angajare?
Tinerii au cele mai mari temeri cand vine vorba de momentul primului job. Desi este un moment firesc, pentru care s-au pregatit pe timpul studiilor, unii inca nu stiu ce isi doresc sa lucreze, altii se tem ca vor fi refuzati din lipsa de experienta.
Totusi, contactul cu angajatorul este important si bursele locurilor de munca reprezinta oportunitati importante pentru tineri. Prin participarea la un astfel de eveniment, ca tanar, iei pulsul pietei muncii, dar te familiarizezi si cu atmosfera de la interviu, sentimentul de competitie pentru obtinerea unui job. Totusi, cum convingi angajatorul?
Iata cateva sfaturi pentru a-ti creste sansele de angajare:
1. Decizia de angajare
Sunt situatii in care chiar nehotararea ta iti pune bete in roate. Mai exact, asigura-te ca esti pregatit pentru acest pas. Citeste cat mai multe despre domeniul in care te-ai pregatit, experientele celor care lucreaza deja, nivelul de salarizare, conditiile de munca. Stabileste-ti clar directia! Daca vrei sa-l convingi pe angajator trebuie mai intai tu sa stii ce iti doresti, ce nivel de pregatire ai atins in timpul studiilor, ce ti-ar placea sa lucrezi.
2. Pregatirea CV-ului
Din nou un pas caruia trebuie sa-i acorzi atentie. Sunt situatii in care candidatii merg la bursele locuri de munca si completeaza pe loc formularele-tip oferite de organizatori pe post de CV-uri. Daca vrei sa-ti cresti sansele de angajare, opteaza pentru un CV realizat profesional. Ia-ti timp pentru a-l scrie, acorda atentie detaliilor, ofera informatii care te-ar putea ajuta sa te faci remarca, noteaza experientele tale (internship-uri, voluntariat, schimb de experienta in alta tara, job part-time). Evita exagerarile, nu minti in CV si ai grija la greselile de scriere.
3. Exersarea interviului
Daca esti la prima tentativa de angajare, atunci sigur emotiile exista, iar pentru a le evita la momentul la care vei fi fata in fata cu angajatorul este bine sa exersezi acasa. Poti ruga o ruda sau un prieten sa te ajute. Cauta pe internet intrebarile specifice interviului de angajare, dar si intrebari legate de domeniul in care tu ai studiat si incearca sa oferi raspunsuri convingatoare. Jocul de roluri te va ajuta.
4. Consulta lista companiilor participante si afla detalii
Agentiile pentru Ocuparea Fortei de Munca publica lista companiilor care au posturi vacante, atat la locul evenimentului, cat si site-urile dedicate. Consulta lista, alege joburi care sa ti se potriveasca si apoi fa un mic research. Afla mai multe despre acele companii si fa-ti si o lista de intrebari!