Angajezi persoane din categorii vulnerabile in 2024? Statul iti ofera subventii. Bugetul este de 896 milioane de lei.

Angajezi persoane din categorii vulnerabile in 2024? Statul iti ofera subventii. Bugetul este de 896 milioane de lei.

Angajatorii care ofera locuri de munca somerilor din categorii vulnerabile sunt sprijiniti de stat, cu subventii, si in 2024. Ministerul Muncii a alocat catre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca un buget de 896 milioane de lei pentru sustinerea angajarii somerilor cu acces dificil pe piata muncii. Este vorba despre someri cu varsta de peste 45 de ani, parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale, tineri de pana la 29 de ani, persoane cu dizabilitati, absolventi fara experienta, someri de lunga durata potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.

 

 

Ce subventii pot accesa angajatorii de la ANOFM in 2024?

Subventia pentru categorii vulnerabile -Angajatorii care incadreaza in munca persoane din categorii vulnerabile beneficiaza de o suma lunara de la stat.

Potrivit ANOFM, angajatorii care incadreaza in munca, pe perioada nedeterminata, someri in varsta de peste 45 de ani, someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale, someri de lunga durata sau tineri NEET primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma in cuantum de 2.250 lei, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 18 luni

Din datele Ministerul Muncii, pana la finele lunii mai 2024 vor fi incheiate conventiile aferente solicitarilor eligibile depuse de catre angajatori pentru aproximativ 32.000 de someri incadrati in munca.

Subventia pentru incadrarea tinerilor cu risc de marginalizare- pentru angajatorii care incadreaza tineri cu risc de marginalizare sociala (din sistemul de protectie, fara familie, cu dizabilitati, care au copii in intretinere,victime ale traficului de persoane) si care beneficiaza de acompaniament social personalizat in baza unui contract de solidaritate beneficiaza lunar, pentru fiecare persoana din aceasta categorie, de o suma egala cu salariul de baza stabilit la data angajarii tinerilor, dar nu mai mult de patru ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pana la expirarea duratei contractului de solidaritate.

Subventia pentru efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior- angajatorii absolventilor pentru un stagiu de practica beneficiaza de o suma in cuantum de 2.250 de lei pe luna, pe intreaga perioada a derularii contractului de stagiu. Majoritatea contractelor de stagiu au o durata fixa de sase luni, cu exceptia celor reglementate prin legi speciale. Angajatorii nu pot primi dubla finantare pentru aceeasi persoana, iar suma lunara acordata firmei se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat de stagiar.

Subventia pentru angajarea elevilor si a studentilor in perioada vacantei- patronii care incadreaza in munca elevi sau studenti pe durata vacantelor beneficiaza de un stimulent financiar in cuantum de 50% din valoarea indicatorului social de referina al asigurarilor pentru somaj. Acest indicator se actualizeaza din oficiu, in fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuala a inflatiei din anul precedent. Angajarea se va realiza pe baza unui contract individual de munca pe perioada determinata, egal sau mai mic decat durata vacantei, cu norma intreaga sau cu timp partial. Subventia se acorda pentru o perioada de maximum 60 de zile lucratoare dintr-un an calendaristic si doar pe perioada vacantelor.

Stimularea angajarii persoanelor aflate in internship

Angajatorii trebuie sa stie ca daca opteaza pentru a angaja persoanele aflate intr-un internship in cadrul firmei, pot beneficia de 4.586 de lei, cu conditia mentinerii raporturilor de munca timp de minimum doi ani.