Analiza: Preturile medii ale alimentelor de baza au scazut. Consiliul Concurentei a verificat lanturile comerciale

Analiza: Preturile medii ale alimentelor de baza au scazut. Consiliul Concurentei a verificat lanturile comerciale

Marile retele comerciale s-au conformat masurilor adoptate de Guvernul Romaniei pentru scaderea pretului la alimentele de baza. Consiliul Concurentei a verificat aplicarea prevederilor ordonantei privind plafonarea adaosurilor comerciale in magazinele din tara, iar primele rezultate arata ca fructele si legumele sunt in topul ieftinirilor, fiind inregistrate scaderi si de 50%, comparativ cu inceputul verii.

 

Cosul de baza, in proces de ieftinire

Pe 1 august 2023 a intrat in vigoare Ordonanta de Urgenta a Guvernului care stabileste masuri temporare de combatere a cresterii excesive a preturilor la 14 grupe de alimente de baza: paine, lapte, branza, iaurt, faina, malai, oua, ulei de floarea-soarelui, carne proaspata de pui, carne proaspata de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeti vrac si zahar.

Potrivit OUG 67/2023, “cota de adaos comercial practicata de comerciant la vanzarea cu amanuntul si cash&carry poate fi de maximum 20%, fata de pretul de achizitie, la care se adauga cheltuielile directe si indirecte ale comerciantului; in cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse si remizele si risturnele”. Plafonarea se aplica pentru o durata de 3 luni.

Consiliul Concurentei a analizat preturile medii ale alimentelor de baza din marile lanturi comerciale pentru a stabili daca au fost aplicate masurile impuse de Guvern. Potrivit analizei, preturile medii ale alimentelor de baza din marile lanturi comerciale au scazut cu valori de pana la 34%, in contextul aplicarii prevederilor ordonantei privind plafonarea adaosurilor comerciale.

Comparativ cu preturile medii din luna iunie, la 1 august, cele mai mari reduceri aplicate de marile lanturi de retail s-au inregistrat la fructe si legume. Pretul strugurilor a inregistrat o scadere medie de aproape 34%, fiind urmat de prune, al caror pret a scazut cu circa 30%, cartofi (28,4%), ardei gras (27,5%), ardei Kapia (25,6%), morcovi (24,2%) si pepene (22,2%).

Pretul mediu al carnii a scazut cu pana la 12,1%, in timp ce pretul mediu al lactatelor a inregistrat o scadere de pana la 12,3% la 1 august fata de iunie. Laptele, vizat in continuare de acordul voluntar privind reducerea pretului, a raportat o scadere de 5,3%, ajungand sa coste, in medie, 5,05 lei. De mentionat este faptul ca pretul laptelui proaspat romanesc inregistrase, din luna mai, reduceri, in medie, de 20% in cea mai mare parte a magazinelor.

Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei:

„In urma analizei, am remarcat scaderi ale preturilor, ce depasesc 40% in cazul unor produse disponibile in anumite magazine, cum ar fi pepenele, aripile de pui, ceapa si ardeii Kapia, si chiar 50%, daca vorbim de morcovii, prunele, strugurii si cartofii din anumite lanturi de retail”.

 

Celelalte produse care se regasesc in cosul de baza, precum painea, uleiul, ouale, zaharul si malaiul au inregistrat si ele reduceri de pret:

  • Paine -13.11 %
  • Ulei -3.85%
  • Oua -5.31%
  • Zahar -3.44%
  • Malai -8.75%

Analiza Consiliului Concurentei arata ca doar la mere rosii s-a constat o crestere de 3,6%, pana la pretul de 3,9 lei, cauza fiind sezonalitatea, recolta merelor fiind realizata toamna.