Amenzi pentru angajatorii care nu majoreaza salariul minim brut de la 1 iulie. Lege aplicabila din 2024: nu mai mult de doi ani, pe salariul minim

Amenzi pentru angajatorii care nu majoreaza salariul minim brut de la 1 iulie. Lege aplicabila din 2024: nu mai mult de doi ani, pe salariul minim

De la 1 iulie, va fi majorat salariul minim pe economie, in Romania. Inspectoratele Teritoriale de Munca au demarat deja campanii de informare pentru angajatori. Cei care nu majoreaza salariul angajatilor, conform legii, risca amenzi de pana la 2000 de lei. Un salariat nu poate fi platit cu salariul minim pe economie mai mult de 24 luni conform noilor reglementari din Codul muncii.

 

Angajatorii, obligati sa majoreze salariul angajatilor

Hotararea Guvernului nr. 598, pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 529 din 06 iunie 2024. Astfel, incepand cu data de 01.07.2024, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, se stabileste in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 3700 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 168 ore pe luna, reprezentand 22,024 lei/ora.

Angajatorii au obligatia de a majora salariul minim pentru angajatii platiti la acest nivel. Potrivit legii, nerespectarea prevederilor privind nivelul salariului minim constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 2.000 lei.

Masura nu este valabila pentru sectoarele constructii, agricol si industrie alimentara. In sectorul constructii – salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este de 4.582 lei lunar pentru un program normal de lucru in medie de 165,333 ore pe luna, reprezentand 27,714 lei/ora, iar in sectorul agricol si industria alimentara – salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este de 3.436 lei lunar pentru un program normal de lucru in medie de 165,333 ore pe luna, reprezentand 20,782 lei/ora.

 Nu mai mult de doi ani, pe salariul minim

Din 2024, a intrat in vigoare si prevederea potrivit careia un salariat nu poate fi platit cu salariul minim pe economie mai mult de 24 luni, conform obligatiei introduse in Codul Muncii in 2021, care a inceput sa produca efecte de la inceputul acestui an.

Salariatii incadrati in munca pe salariul minim brut pe tara pot primi salariul minim cel mult 24 de luni, obligatia vizand atat contractele in derulare, cat si pe cele nou semnate. Pentru contractele de munca deja in vigoare, perioada de doi ani incepe sa fie calculata de la 1 ianuarie 2022, primele majorari fiind aplicate in 2024.

Majorarile salariale se raporteaza la salariul minim aflat in vigoare la momentul implinirii celor doi ani, indiferent care era nivelul minim legal la momentul la care a fost semnat contractul de munca.