Alternative la demisie. Cum negociezi pastrarea locului de munca?

Alternative la demisie. Cum negociezi pastrarea locului de munca?

Sa-ti dai demisia nu este o decizie usoara, mai ales daca iti place ceea ce faci, ai dedicat timp si energiei profesiei, dar la mijloc sunt anumite nemultumiri. Atunci cand demisia nu este o decizie radicala, exista unele alternative pentru a nu renunta la jobul din prezent. Poti incerca ajustarea situatiei financiarae, a pozitiei in cadrul companiei sau a responsabilitatilor. Totul se poate obtine prin comunicare si argumentele potrivite.

Daca ai anumite doleante si nu vrei neaparat o schimbare radicala, poti negocia cu sefii variante, atat timp cat exista deschidere din ambele parti.

 

Renegocierea salariul- daca remuneratia actuala este motivul pentru care iei in calcul sa schimbi locul de munca, poti incerca mai intai o discutie cu managerul pentru a vedea daca exista posibilitatea unei renegocieri a venitului. S-ar putea ca nemultumirea ta sa aiba o rezolvare favorabila. Pentru a-ti asigura succesul este indicat sa iti evaluezi mai intai sarcinile, rezultatele, munca depusa si sa oferi argumente potrivite pentru a obtine marirea de salariu.

Beneficii extrasalariale- sunt situatii in care oricat de mult si-ar dori un sef sa pastreze angajatul si oricat de multumit ar fi de munca ta, sa nu poata sa iti ofere pe loc un salariu mai mare. Puteti discuta si stabili un plan de crestere a venitului in viitorul apropiat, cu un termen care sa te multumeasca, iar pana atunci o solutie poate fi obtinerea de beneficii extrasalariale. De la tichete de masa la abonamente medicale, exista numeroase variante. Daca esti dispus sa mai acorzi o sansa jobului actual, dar sa primesti totusi ceva in plus, aceste variante sunt potrivite pentru tine.

Renegocierea responsabilitatilor- in aceasta situatie exista doua posibilitati: daca simti ca ai prea multe sarcini de indeplinit, prea multe proiecte in plus fata de ceea ce ti-ai asumat initial pentru salariul primit, poti propune sa iti fie reduse responsabilitatile pentru a ramane totusi in companie, la venitul pe care il primesti. Daca salariul este mic pentru tine si vrei sa continui sa lucrezi, dar sa-ti cresti venitul, o varianta ar fi sa propui sa iti fie transmise noi responsabilitati, sa iti asumi sarcini in plus pentru un salariu mai mare.

Avansarea in cadrul companiei - daca nemultumirea ta este legata de cariera si dorinta de a evolua, de a-ti imbunatati conditia, de a creste profesional, demisia nu este neaparat unica solutie. Discuta cu sefii si prezinta-le situatia in eventualitatea in care chiar in cadrul companiei poti evolua pe scara profesionala. In acest fel, nu doar ca iti pastrezi jobul, dar vei lucra in continuare intr-un mediu cu care esti familiarizat, poti demonstra noi abilitati si nu vei fi nevoit sa iei o decizie radicala.

 

In functie de motivele de nemultimire pe care le ai, alte variante pot fi: stabilirea de comun acord cu angajatorul a unui nou program, schimbarea regimului de munca, trecerea intr-un alt department, munca de acasa/distanta sau munca in sistem hibrid.