Nimeni nu este perfect si nimeni nu este lipsit de greseli, important este ce invatam din ele. Intr-o societate care cultiva preponderent notiunea de succes, dar si perfectiunea si autosuficienta, rolul greselii incepe sa fie uitat. Desi nu este placut, uneori este bine sa mai si gresim. O greseala nu este un capat de lume, ci o oportunitate de a invata lucruri noi, de a experimenta o situatie diferita, care te poate stimula sa gandesti noi solutii si abordari.
Ce NU este o greseala?
Greseala este asociata de multi cu ideea de esec si genereaza vinovatie. Aceasta gandire apare inca din copilarie cand unii parinti incearca sa-i ofere copilului o lume ideala, punand accent pe o perfectiune ce in timp se dovedeste daunatoare. Locul I, nota cea mai buna, inteligenta perceputa ca memorarea perfecta a notiunilor pentru a atinge succesul. Toate acestea reprezinta caramizi intr-o constructie ce se va zdugui puternic la prima greseala comisa. De ce? Pentru ca greseala va fi perceputa ca o catastrofa.
O greseala nu-ti anuleaza tot succesul dobandit pana in acel moment. Greseala nu este un capat de lume si nu te impiedica sa continui sa incerci. Greseala nu reprezinta un stigmat. O greseala comisa nu atrage neaparat dupa sine o pedeapsa (o alta idee inoculata la varsta copilariei).
De ce este bine sa gresim?
Inevitabil, la un moment dat in viata, cu totii gresim...sau poate chiar de mai multe ori. Important este sa ne focusam pe lectia pe care o puteam invata din greseala. Mai intai trebuie sa ne eliberam de teama de esec, sa ne permitem sa fim vulnerabili si apoi sa analizam obiectiv fiecare situatie.
Uneori vei constata ca este chiar bine ca ai gresit, pentru ca in incercarea de a repara greseala poti descoperi o varianta mult mai potrivita pentru problema ta! Greselile ne provoaca, stimuleaza gandirea si ne testeaza limitele.
Ce ne invata o greseala:
-sa renuntam la perfectionism (daca ne focusam doar pe ceea ce stapanim perfect, nu vom iesi niciodata din zona de confort);
-sa descoperim noi oportunitati (odata comisa greseala, tendinta este de a incerca sa reparam eroarea, iar astfel ne antrenam mintea pentru a gasi solutii);
-sa renuntam la obiceiuri nocive (de exemplu: se intampla sa gresim pentru ca ne incapatanam sa credem ca putem face totul pe cont propriu, ca detinem adevarul absolut, ca ideea noastra este perfecta. Gresind, vom intelege ca o astfel de gandire nu este benefica si pentru a evita pe viitor o noua greseala vom incerca sa renuntam la aceasta atitudine);
-sa ne vindecam de frici;
-sa ne constientizam limitele.