Adio facilitati fiscale in IT, agricultura si constructii? Decizia anuntata de ministrul Finantelor.

Adio facilitati fiscale in IT, agricultura si constructii? Decizia anuntata de ministrul Finantelor.

Odata cu rotativa guvernamentala, ministrii partidelor din coalitie au facut schimb de fotolii si si-au pasat responsabilitatea. Marcel Bolos, care era responsabil de atragerea si cheltuirea banilor europeni a preluat portofoliul de la Finante si i-a lasat locul sau fostului ministru al Finantelor -Adrian Caciu. Acum ii revine misiunea de a gasi variante pentru eliminarea risipei bugetare, diminuarea evaziunii si cresterea gradului de colectare, cu alte cuvinte trebuie sa faca rost de bani pentru a acoperi cheltuielile. Varianta propusa de noul ministru al Finantelor este de eliminare a facilitatilor fiscale. Vizate sunt domeniile IT, agricultura si constructii, dar pe lista schimbarilor intra si microintreprinderile.

 

Eliminarea facilitatilor fiscale, in doua etape

Marcel Bolos si-a prezentat intentiile in cadrul unei interventii la postul de televiziune Digi24. Ministrul Finantelor propune eliminarea unor facilitati fiscale pentru a acoperi noile cheltuieli.

Avem situatii in care anumiti beneficiari de facilitati fiscale nu platesc contributia la asigurarile sociale de sanatate. Sunt altii care platesc contributia la fondurile de pensii private, altii nu. Propunerea cu care vom merge si o vom supune discutiei in coalitie va fi aceea de aliniere a regulilor pe care le avem in sistemul de facilitati fiscale. Avem 3 mari beneficiari: IT, agricultura si constructii. Si aici vom incerca sa uniformizam aceste reguli de aplicabilitate. Sunt doua categorii de facilitati fiscale, unele care pot produce efecte de la 1 septembrie si apoi al doilea set – cu intrare in vigoare de la 1 ianuarie”, a declarat ministrul Finantelor.

O analiza valabila la nivelul anului 2021 arata ca aproape 700.000 de angajati din trei sectoare – IT, constructii si cercetare-beneficiau de facilitatile fiscale, fiind scutiti de la plata impozitului pe venit. Dintre acestia, cei mai multi beneficiari erau in constructii, urmati de cei din domeniul IT. Parlamentul Romaniei a adoptat in data de 13 aprilie 2022 Legea 135/2022 prin care se acorda facilitati fiscale si pentru persoanele care lucreaza in domeniile agricultura si industria alimentara.

Intentiile ministrului au fost exprimate inca de la preluarea mandatului. Acesta a precizat ca va construe strategia pe trei directii: responsabilitate fiscala, reforma sistemului fiscal si cresterea economica si va pune accent pe colectarea veniturilor, diminuarea evaziunii fiscale si eliminarea risipei bugetare.

Plafoanele pentru microintreprinderi, in vizorul ministrului Finantelor

Sub pretextul tratamentului egal al contribuabililor, ministrul Finantelor vizeaza si uniformizarea plafoanelor pentru microintreprinderi.

La Digi24, acesta a declarat:

Noi in momentul de fata avem plafoane diferite, daca discutam de TVA plafoane de 300.000 de lei, ca sa devii platitor de TVA. Daca discutam de plafon pentru microintreprinderi, e de 500.000 de euro. Nu mai putem merge la infinit cu plafoane diferite, situatii diferite pentru ceea ce inseamna tratamentul egal al contribuabililor. Pierdem multi bani din aceste optimizari fiscale”.

Aplicarea acestor masuri ar aduce un impact bugetar de 6,5 miliarde de lei din septembrie.