Absolventii promotiei 2023 pot beneficia de somaj sau prima de insertie la angajare daca se inscriu in baza de date a Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca. Tinerii sunt ajutati sa se incadreze pe piata muncii si cu servicii de consiliere si formare profesionala, de care pot beneficia gratuit. Varsta minima este 16 ani, iar acestia trebuie sa depuna documentele la agentia din judetul de care apartin in termen de 60 de zile de la absolvire.
Stimulente pentru proaspetii absolventi
Incadrarea pe piata muncii este o provocare pentru proaspetii absolventi. Cei care termina o scoala profesionala pornesc la drum cu o meserie, dar asta nu le garanteaza locul de munca. Nici pentru absolventii de liceu si facultate nu este intotdeauna usor sa-si gaseasca un job. Legislatia din Romania prevede sprijin si stimulente pentru acesti tineri.
Absolventii de invatamant din promotia 2023 care se inregistreaza in evidentele agentiilor pentru ocuparea fortei de munca, in raza carora isi au domiciliul, pot beneficia de servicii gratuite de informare si consiliere profesionala, mediere a muncii, servicii de formare profesionala, precum si de alte masuri de stimulare a ocuparii.
Prin absolvent al unei institutii de invatamant se intelege persoana care a obtinut-o diploma sau un certificat de studii, conform legislatiei in vigoare,in una dintre institutiile de invatamant gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat.
Somaj si prima de insertie
Potrivit legislatiei in vigoare, absolventii institutiilor de invatamant si absolventii scolilor speciale, in varsta de minimum 16 ani, care in termen de 60 de zile de la absolvire, se inregistreaza la agentiile pentru ocuparea fortei de munca si se angajeaza cu norma intreaga pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza de o prima de insertie egala cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii (ISR – 598 lei).
Totodata, dupa expirarea termenului de 60 de zile de la absolvire, in cazul in care absolventii s-au inregistrat ca persoana in cautarea unui loc de munca, pot beneficia, la cerere, de indemnizatie de somaj in cuantum de 50% din valoarea ISR in vigoare, pentru o perioada de 6 luni.
Tinerii care solicita acest sprijin, dar refuza un loc de munca potrivit pregatirii sau nivelului studiilor sau refuza participarea la servicii pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala oferite de agentiile pentru ocuparea fortei de munca, nu beneficiaza de indemnizatie de somaj.