Tu stiai ca stresul iti aduce si beneficii? Iata 7 dintre ele

Tu stiai ca stresul iti aduce si beneficii? Iata 7 dintre ele

Traim in secolul vitezei, iar ritmul alert al unei zile isi pune amprenta pe fiecare dintre noi, cauzand diverse forme de stres, care ne pot afecta atat in plan mental, cat si fizic. Desi stim cat de nociv este stresul pentru sanatatea noastra, din pacate, nu avem cum sa scapam definitiv de el. Specialistii in domeniu au gasit, insa, si cateva beneficii ale stresului, pe care le-am adunat intr-un top.

 

Ne ajuta sa socializam

Unele studii au aratat ca stresul pe termen scurt favorizeaza eliberarea de oxitocina, “hormonul iubirii”, care inhiba productia de hormoni de stres si reduce presiunea sanguina prin dilatarea arterelor. Astfel, organismul este eliberat de efectele negative ale anxietatii.

Stimuleaza memoria

In timp ce unele studii au descoperit o legatura intre stres si dezvoltarea unor boli care afecteaza creierul, stresul pare sa imbunatateasca functiile cerebrale, stimuland receptorii esentiali pentru memorie, care ne ajuta sa reactionam in fata unei anumite provocari.

Ne motiveaza  

Stresul ne motiveaza sa fim mai buni pe domeniul in care activam. Mai exact, atunci cand la locul de munca ni se ofera termene limita, acestea ne fac sa fim mai eficienti, se arata in studiile specialistilor.

 

Citeste si  10 melodii care sporesc productivitatea la locul de munca

 

Ne ajuta sa ne crestem copiii

S-a demonstrat pana in prezent ca micutii crescuti de mame stresate s-au dezvoltat intelectual mult mai rapid decat cei crescuti de mame care nu au avut de-a face cu stresul.

Ne creste rezistenta

Situatiile stresante de care ne lovim zi de zi ne fac sa avem o rezistenta mai mare la stres. Pentru a avea o viata linistita trebuie sa acceptam si acest element si sa invatam sa il transformam intr-un avantaj.

Ne ajuta sa evitam raceala

Se pare ca putin stres ajuta la intarirea sistemului imunitar, ceea ce inseamna ca organismul va lupta mai bine cu bacteriile si virusii. In asemenea momente, corpul va elimina un anti-inflamator si astfel nivelul energetic creste. Insa, cand nivelul de stres este ridicat pentru o perioada prea lunga de timp, corpul se poate imbolnavi mai usor.

 

In zilele noastre, stresul a devenit una dintre cele mai intalnite afectiuni, care are efecte negative asupra sanatatii si ne influenteaza randamentul in ceea ce priveste indeplinirea activitatilor zilnice. Insa, daca extragem si partile pozitive ale acestui mic incovenient vom observa ca viata este un dar de nepretuit.

Daca acest articol ti s-a parut interesant, urmareste-ne si pe paginile de Facebook, Twitter sau LinkedIn!

Sursa: cosasdesalud.es

Traducere: Minodora Florescu