Obtinerea unui job: studii vs. experienta

Obtinerea unui job: studii vs. experienta

Este marea dilema a tinerilor din ziua de azi: sa traga tare la facultate si sa se axeze doar pe studiu, ori sa incerce sa imbine invatatul cu munca? Ce ii va ajuta mai mult pe viitor?

Problema este ca nici contextul actual din Romania nu prea e de mare ajutor. In prezent, tara noastra se confrunta cu o situatie din ce in ce mai delicata: lipsa forței de muncă. Da, pare un paradox, insă din ce in ce mai multe companii se lovesc de faptul că nu gasesc oameni pregatiti pentru domeniile in care se fac angajari. 

Cel mai recent raport realizat de ManpowerGroup arata ca angajatorii din Romania se confrunta cu cel mai acut deficit de talente raportat vreodata in tara noastră. Mai exact, 72% dintre angajatorii chestionati, pentru ediția 2016/2017 a studiului, declara ca intampina dificultati la ocuparea posturilor vacante, fata de 61% in 2015.

Si nu e vorba de meserii super-specializate: problema apare la un spectru larg de industrii. Printre posturile pentru care companiilor le e dificil sa gaseasca mana de lucru se numara meseriasii calificati, urmati de muncitori, ingineri si operatori productie/operatori CNC.

In topul posturilor dificil de ocupat se mai regasesc si soferii (locul 5), personalul pentru hoteluri si restaurante (locul 6) si personalul de vanzari (deopotrivă reprezentanti, locul 8 si manageri, locul 10), dar și personalul contabil-financiar (locul 9). Personalul IT se afla pe locul 7.

Ce pot face tinerii care vor sa se angajeze?

Andrei Vacaru, trainer HPDI si specialist in comunicare, ne-a explicat ca, la prima vedere, situatia ar arata faptul ca aceste companii isi doresc oameni experimentati, care să poata intra urgent in “paine”. 

Sigur, experienta este un lucru de dorit in orice situatie. Insa, asa cum piata a demonstrat-o, este extrem de greu sa gasesti tineri sub 25 de ani care sa aiba o experienta considerabila. Mai ales daca discutam despre cei care au absolvit cursurile unei universitati”, ne-a precizat Andrei Vacaru.

Drept consecinta, mingea e in terenul firmelor. „Companiile trebuie sa se pregateasca pentru educarea “la locul de muncă” a celor pe care ii angajeaza. Mai degraba, angajatorii vor urmari abiliatile personale ale candidatilor, insusirile si caracterul celor pe care vor sa ii angajeze. Un om ambitios va fi dispus sa invete repede si sa se adapteze. In plus, cu o baza asigurata de studiile universitare, el va putea sa se dezvolte în mod continuu. Comunicarea, spiritul de echipa, inteligenta emotionala, rezistenta la efort sustinut, toate acestea sunt lucruri pe care companiile le vaneaza”, a punctat Andrei Vacaru.

Daca acest articol ti s-a parut interesant, urmareste-ne si pe paginile de FacebookTwitter, sau LinkedIn! 

Citeste continuarea articolului pe Cariereonline.ro