Angajatorii romani se arata disponibili in continuare sa incadreze cetateni ucraineni pe posturile vacante. De la debutul conflictului armat din Ucraina si pana in prezent 4500 de loucri de munca le-au fost puse la dispozitie ucrainenilor de catre firmele din Romania, prin Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca. Cele mai multe locuri de munca sunt in HoReCa si fabrici.
Sub 1000 de cetateni ucraineni angajati prin ANOFM
Ucrainenii care au plecat din tara lor, ca urmare a razboiului cu Rusia, au posibilitatea de a castiga un venit in Romania, pe durata perioadei petrecute in tara noastra. Datele ANOFM arata ca de la inceputul conflictului armat si pana in prezent, 1.810 cetateni ucraineni s-au inregistrat in evidentele agentiilor teritoriale pentru a beneficia de servicii de informare, consiliere profesionala si de mediere a muncii.
Cei mai multi cetateni ucraineni refugiati inregistrati in evidentele AJOFM/AMOFM Bucuresti au fost in judetele: Bucuresti (383), Suceava (140), Maramures (134), Galati (115), Arad (106), Timis (97), Bihor (93), Constanta (77).
354 de angajatori si-au aratat disponibilitatea de a incadra in munca cetateni ucraineni, declarand 4.497 locuri de munca vacante disponibile si pentru aceste persoane. Cele mai multe locuri de munca oferite de angajatori sunt pentru: muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor; ambalator manual; muncitor necalificat in industria confectiilor; confectioner-asamblor articole din textile; lucrator bucatarie; ajutor ospatar; manipulant marfuri.
846 cetateni ucraineni au fost incadrati pe piata muncii ca urmare a serviciilor de ocupare oferite de ANOFM. Printre acestia se numara soferi, cofetari, mecanici auto, patiseri, ospatari, frizeri, manichiuriste, cosmeticiene, muncitori in industria alimentara, lucratori sociali, translatori, muncitori in industria de aeronave, operatori mase plastice sau functionari administrativi.
Conditiile de incadrare pe piata muncii a cetatenilor ucraineni
Potrivit legislatiei in vigoare, cetatenii ucraineni pot fi incadrati in munca fara avizul de angajare, pot beneficia si de masuri de stimulare a ocuparii fortei de munca, precum si de protectie in cadrul sistemului asigurarilor pentru somaj, in conditiile prevazute de lege pentru cetatenii romani, cu conditia inregistrarii la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.
ANOFM ofera cetatenilor ucraineni informare si consiliere profesionala, mediere a muncii, formare profesionala, servicii de asistenta EURES.
Daca nu detin documente care sa probeze calificarea profesionala sau experienta in activitate necesare ocuparii unui loc de munca, se pot incadra in munca in baza unei declaratii pe propria raspundere potrivit careia indeplinesc conditiile de calificare profesionala si experienta in activitate necesare ocuparii locului de munca respectiv si nu au antecedente penale care sa fie incompatibile cu activitatea in cauza. Angajarea se poate face in aceste conditii doar pentru o perioada de 12 luni, cu posibilitatea de prelungire ulterioara cu perioade de 6 luni, pentru maximum un an.
Cetatenii ucraineni pot participa la cursuri gratuite de formare profesionala organizate de ANOFM, daca sunt inregistrati la una dintre agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca.