Cu atat de putin timp si atat de multe de facut, este dificil sa ne concentram in mod egal pe job, pe sanatate si pe relatiile cu cei din jur.
Primul lucru la care ne gandim atunci cand vorbim despre secretul implinirii in viata este linistea si confortul, nu?
Ei bine, se pare ca filosofia japoneza nu este de acord cu acest punct de vedere.
Va prezentam Ikigai – un concept japonez care se refera la gasirea unui scop in viata, a unui motiv pentru care sa ne ridicam in fiecare dimineata din pat cu energie si determinare.
Acest termen vine de la Iki (viata) si Kai (teluri, asteptari). Teoria japonezilor spune ca trebuie sa ne gasim propriul Ikigai pentru a ne bucura de o viata implinita.
Se pare ca stiinta le sare in ajutor; in cadrul unui studiu care s-a intins pe o durata de 7 ani si a vizat 43.000 de adulti, s-a constatat ca participantii care aveau un scop bine setat pentru viitor si-au consolidat o mai buna calitate a vietii.
Pana la urma cum se obtine acest Ikigai? Este nevoie de timp si de reflectie. De asemenea, trebuie sa iti pui aceste intrebari importante:
- Ce pasiuni am?
- La ce anume excelez?
- Ce am de oferit in aceasta lume?
Oamenii cu un simt puternic al Ikigai spun ca si-au gasit scopul in viata prin job-uri, hobby-uri sau relatii.
Daca multi considera ca implinirea vine din confort, iata ca japonezii isi gasesc multumirea fiind activi si incercand in permanenta sa isi depaseasca conditia.
Pe insula Okinawa, acolo unde se afla unii dintre cei mai longevivi rezidenti , nu exista conceptul de pensionare. Oamenii au un simt puternic al responsabilitatii si fac tot posibilul sa ramana activi.
Scopul lor este sa aduca lucruri bune in societatea in care traiesc si sa contribuie la o viata prospera pentru toata lumea. Tocmai aici este cheia: trebuie sa ramai activ, dar sa aduci disciplina in ceea ce faci.
Jonglatul haotic cu o multime de activitati te va priva de echilibrul de care ai nevoie pentru a-ti atinge mult ravnitul Ikigai.
Daca acest articol ti s-a parut interesant, urmareste-ne si pe paginile de Facebook, Twitter sau LinkedIn!
Sursa: thoughtcatalog.com
Traducere: Andrei Bobe