Cum sa asculti ceea ce oamenii nu spun niciodata cu voce tare

Cum sa asculti ceea ce oamenii nu spun niciodata cu voce tare

Atunci cand reusesti sa asculti ceea ce oamenii nu spun cu voce tare, inseamna ca duci capacitatea de ascultare la nivelul de superputere.

Ca sa poti face acest lucru, trebuie sa intelegi ca ascultarea nu trebuie sa fie pasiva. Nu trebuie sa asculti asteptand sa vina randul tau sa vorbesti.

 

Din contra, trebuie sa fie activa, colaborativa si sa arate curiozitate. Un bun ascultator stie sa improvizeze foarte bine. Ai vazut vreodata un show de stand-up comedy in care comediantul improviza? Ai fi zis ca sigur are o foaie scrisa de acasa, dar nu era asa.

 

Acel performer isi  lasa publicul sa vorbeasca si sa ii dea idei, iar apoi le valorifica in glume spontane mulate exact pe situatiile date de catre oamenii din sala. Improvizatorii pot face asta fara un scenariu, tocmai pentru ca sunt foarte buni ascultatori.

 

Ei asculta pentru a construi si pentru a colabora impreuna cu interlocutorii. Sa numim acest act un “act de ascultare al ofertelor”. Fiecare conversatie ne aduce diverse oferte, chiar daca nu suna ca si cum ar fi asa.

Un coleg care iti ignora intrebarea reprezinta o oferta. La fel vom spune si in cazul unui client care nu vrea sa auda nimic despre ceea ce ai tu de vandut. De asemenea, cineva care rade la o gluma de-a ta reprezinta o oferta.

 

Toate acestea, bune sau rele, reprezinta oferte pe baza carora tu poti crea de fiecare data. Trebuie doar sa le asculti, sa fii atent la ce anume vor cei din jur sa transmita, iar apoi poti construi impreuna cu ei, in asa fel incat lucrurile sa mearga dupa planul tau.

 

Totul tine de limbajul corpului si de tonul vorbirii. Nu toti oamenii stiu sa controleze aceste aspecte. Pe multi ii tradeaza mimica si inflexiunile vocii, iar tu poti folosi acest lucru in favoarea ta.

 

Daca acest articol ti s-a parut interesant, urmareste-ne si pe paginile de FacebookTwitter sau LinkedIn!

Sursa: INC Magazine

Traducere: Andrei Bobe