În marea majoritate a cazurilor, în ciuda senzației de rău, cu strănut, durere în gât, tuse și nas productiv , nu este un motiv de îngrijorare, răceala fiind o infecție autolimitată.
Cele mai multe cazuri de răceală obișnuită se îmbunătățesc fără tratament, de obicei într-o săptămână până la 10 zile. Totuși, există câteva remedii și medicamente pe care ar fi bine să le ai în casă și care te-ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor și la starea ta de bine.
Cu toate că se spune că nu există niciun leac pentru răceală, sunt multe medicamente „over-the-counter” (OTC) care pot ameliora disconfortul cauzat de simptomele răcelii și gripei. Atunci când apelezi la aceste medicamente este bine să citești și urmezi cu atenție instrucțiunile de pe etichetă, iar dacă nu ești sigur discută cu medicul tău sau farmacistul.
Cele mai populare medicamente OTC, pe care e bine să le ai în casă sunt:
Analgezicele și antipireticele pot fi de mare ajutor în tratamentul răcelii și gripei. Un medicament analgezic antipiretic foarte cunoscut și utilizat este paracetamolul, el fiind inclus în mai multe remedii pentru simptomele de răceală sau sinusuri. Este analgezic și un agent antipiretic non-opioid utilizat pentru a trata durerea și febra. De aceea și este utilizat ca agent unic pentru durerea ușoară până la moderată și combinat cu un analgezic opioid pentru durerea severă.
Paracetamolul poate fi utilizat pentru adulți și copii peste 1 lună pentru dureri și simptome de febră. Asigură-te că administrezi cantitatea potrivită pentru vârsta și greutatea copilului tău, deoarece supradozarea poate fi periculoasă.
Spre deosebire de paracetamol care ajută doar la reducerea durerii și a febrei, ibuprofenul are avantajul suplimentar de a reduce și diverse inflamații. Și paracetamolul și ibuprofenul sunt alternative sigure la aspirină. Medicamentele pe bază de ibuprofen pot fi administrate pentru durere și simptome de febră la adulții și copiii de peste 3 luni, în funcție de greutatea lor. Ibuprofenul este de evitat dacă copilul are astm, cu excepția cazului în care medicul a recomandat acest lucru.
Cel mai frecvent utilizat este Nurofen răceală și gripă, care are efect antiinflamator, analgezic, antipiretic. Acesta combină acţiunea a două ingrediente active, ibuprofen şi pseudoefedrină, acţionând asupra simptomelor de gripă şi răceală, cum ar fi: febra, durerea în gât, durerea de cap şi congestia nazală.
În afara variantei pentru adulți, acest Nurofen răceală și gripă se găsește ca suspensie orală pentru copii în vârstă de 3 luni în variantă cu aromă de portocale sau cu aromă de căpșuni și este un medicament de încredere în calmarea durerii şi febrei începând de la 3 luni. Altă variantă de Nurofen răceală și gripă, suspensie orală, este formulat pentru copiii între 6 şi 12 ani. Nurofen Junior începe să acţioneze în 15 minute de la administrare, iar efectul său durează până la 8 ore. Cu o compoziție asemănătoare cu Nurofen răceală și gripă, este varianta de Nurofen Junior 7 ani+, capsule moi masticabile. Sunt ușor de mestecat, facilitând administrarea medicamentului. Și acest produs are proprietăți analgezice, antiinflamatorii si antipiretice care reduc febra și durerea de cap a copiilor. Pentru reducerea febrei și calmarea durerii, atunci când nu este posibilă sau recomandată administrarea pe cale orală a medicamentelor, de exemplu în cazul vărsăturilor, există varianta de supozitoare Nurofen răceală și gripă pentru copii, 2 ani.
Foarte mulți oameni consideră că vitaminele (de exemplu vitamina C), suplimentele minerale (de exemplu zincul) sau medicamentele pe bază de plante (de exemplu, echinaceea) sunt utile pentru creșterea imunității. Nu sunt leacuri, dar vitamina C și zincul pot scurta durata unei boli. Cu toate acestea, nu există suficiente dovezi care să arate că sunt eficiente în a ajuta la tratarea sau prevenirea răcelii și gripei.
Întrucât virusurile sunt responsabile pentru răceală și gripă, antibioticele nu sunt capabile să vindece sau să prevină aceste boli. În schimb există remedii la domiciliu care pot ajuta ameliorarea simptomelor.
Este tentant să încerci cel mai recent remediu, dar cel mai bun lucru pe care îl poți face este să ai grijă de tine. Suprasolicitarea și utilizarea necorespunzătoare a oricăror medicamente poate provoca daune grave. Discută cu medicul copilului tău înainte de a-i da orice medicamente. Ia medicamentele numai conform instrucțiunilor. Unele remedii pot conține mai multe ingrediente, cum ar fi un decongestionant plus antialgice, așa că citește etichetele medicamentelor pe care vrei să le iei pentru a te asigura că nu iei prea mult din niciun medicament.