Search for News
Health
12.04.2023, 12:09
12

10 lucruri pe care nu le știai despre uleiul de măsline

Uleiul de măsline face deja parte integrantă din arsenalul tău de bucătărie și știi multe despre proprietățile sale nutritive și gustul extraordinar.
Photo 10 lucruri pe care nu le știai despre uleiul de măsline

Chiar dacă îl folosești doar pentru gătit, înlocuind uleiul clasic, sau adaugi și ulei de măsline extravirgin pentru gust, în salate sau paste, află că acest aliment are încă multe secrete! Nu va fi o lecție despre cooking, ci o scurtă listă de fapte interesante care poate vor potența și mai mult gustul uleiului tău preferat!

  1. Uleiul de măsline este folosit din cele mai vechi timpuri, dar primele date despre utilizarea sa în gospodărie sunt încă din anul 4000 IC. Așa cum te așteptai, au fost descoperite semnele în bazinul Mediteranei, care este și astăzi un centru bogat pentru producția de ulei de măsline.
  2. Țările din Europa care produc cea mai mare cantitate de ulei sunt Spania, Italia și Grecia. Știi deja, în funcție de sortiment și de condițiile de mediu, precum și de modul în care este obținut, uleiul de măsline are alt gust. Ai încercat sortimente din diferite țări?
  3. La început, uleiul nu era folosit pentru prepararea alimentelor, ci avea mai degrabă rol de conservare sau ca adjuvant medical pentru piele sau păr. Poți găsi și azi game de cosmetice pe bază de ulei de măsline, deci tradiția se păstrează!
  4. Există o mare varietate de soiuri de măsline folosită pentru obținerea uleiului. Printre acestea se numără: Mission, Manzanillo, Sevillano, Arbequina, Koroneiki, Arbosana, Ascolano, Frantoio, Leccino, Pendolino, Maurino sau Coratina. Poți reține 3 dintre ele, vor fi un subiect interesant de discuție la următoarea masă între prieteni.
  5. Varietatea și procesul de maturare sunt super importante când vine vorba despre ulei. Așa se obțin diferitele varietăți cu scopuri și caracteristici distincte.
  6. Uleiurile de cea mai bună calitate se obțin în maxim 24 de ore de la culegere.
  7. Termenul “virgin” pe care l-ai văzut de multe ori scris pe sticla de ulei se referă de obicei la faptul că acesta a fost obținut prin mijloace mecanice, fără a fi implicat vreun alt tip de substanță chimică.
  8. Există 4 sortimente de ulei folosite de obicei în gastronomie: extra-virgin, virgin, rafinat și pur. Primul este folosit ca adjuvant de gust în preparate proaspete, iar calitatea sortimentelor scade până la uleiul pur, ideal pentru gătitul clasic.
  9. Fiecare măslin poate trăi până la 200 de ani și oferă măsline pentru aproximativ 4 litri de ulei în fiecare an. În plus, măslinele sunt culese folosind aparate care imită foarte bine metoda clasică, manuală, de recoltare. Acestea scutură copacul, iar fructele sunt prinse în plase aflate la sol.
  10. Grecia este țara cu cel mai mare consum de ulei de măsline, ajungând la 20 de litri pe an per locuitor. Este urmată de Spania cu un consum de 13 litri și de Italia cu un consum de 11 litri pentru fiecare persoană.

Acum ți-e cu siguranță poftă de o salată grecească stropită din belșug cu ulei de măsline sau de o porție de paste cu ulei cu trufe pe deasupra! Alege mereu sortimente cu origine controlată, de la producători tradiționali și vei simți imediat diferența de gust, ce se traduce într-o stare permanentă de vacanță la Mediterană!

Company News MTH STRATEGIC MANAGEMENT SRL

News Photo
Tratament pentru răceală și gripă: Ce medicamente e bine să ai în casă
Experiența a dovedit că niciun medicament nu poate "vindeca" răcelile și gripa. Răceala obișnuită este cauzată de o infecție virală în căile respiratorii superioare, sinusuri, gât și nas.
30 10 2023
More