Ideea adoptarii programului de lucru de patru zile pe saptamana incepe sa devina tot mai atractiva pentru angajati. Un sondaj realizat recent de platforma de recrutare BestJobs arata ca 80% dintre angajati isi doresc sa lucreze doar patru zile pe saptamana, chiar si in formula cu zece ore pe zi. Nu de aceeasi parere sunt si angajatorii. Saptamana de lucru redusa a fost testata intr-un experiment in Marea Britanie. Rezultatele au fost neasteptate: 90% dintre companiile participante au optat pentru a continua saptamana de lucru de patru zile, in timp ce 30% au optat pentru a o adopta permanent.
Ce ar face angajatii din Romania, in ziua libera in plus?
Intrebati in cadrul sondajului platformei de recrutare online ce ar face daca ar avea inca o zi libera pe saptamana in sistemul 4/3, angajatii din Romania au raspuns:
- ar face mai multe activitati in familie (59%)
- sarcini administrative de care nu se pot ocupa in timpului programului de lucru (44%)
- ar dedica mai mult timp pasiunilor si hobby-urilor (40%)
- s-ar odihni (39%).
Pentru a beneficia de o zi libera in plus, angajatii s-au aratat dispusi sa lucreze un program mai lung in cele 4 zile, chiar si extins la 10 ore de munca/zi. Angajatorii s-au aratat sceptici si au precizat ca un astfel de program ar reduce capacitatea si productivitatea angajatilor.
Experimentul saptamanii de lucru de 4 zile din Marea Britanie
In intervalul iunie-decembrie 2022, 61 de companii din Regatul Unit au testat o saptamana de lucru de patru zile. Programul-pilotul din Marea Britanie a fost promovat de 4 Day Week Global, o organizatie non-profit fondata in Noua Zeelanda si supravegheat de o echipa de cadre universitare. Aproximativ 2.900 de angajati din Marea Britanie au luat parte la pilot. Angajatilor li s-a oferit posibilitatea de a ramane cu salariul existent, lucrand timp de patru zile in loc de cinci.
Potrivit The Guardian, sondajele efectuate asupra personalului inainte si dupa au constatat ca 39% au spus ca sunt mai putin stresati, 40% dorm mai bine si 54% au spus ca este mai usor sa echilibreze responsabilitatile de acasa si de la munca. Datele oficiale ale experimentului arata ca pe parcursul perioadei de sase luni, stresul si epuizarea angajatilor au scazut semnificativ, iar nivelurile raportate de anxietate, oboseala si probleme de somn au scazut, in timp ce sanatatea mentala si fizica au inregistrat imbunatatiri.
Din cele 61 de companii care au intrat in experimentul de sase luni, 56 au prelungit saptamana de patru zile, 18 au facut-o permanenta.