Noutati in sistemul e-Factura. Ce se intampla cu CNP-ul pentru facturile emise catre persoane fizice?

Noutati in sistemul e-Factura. Ce se intampla cu CNP-ul pentru facturile emise catre persoane fizice?

Ministerul Finantelor ajusteaza din mers sistemul e-Factura. Au fost introduse noi reglementari, adoptate de Guvern. Considerat un instrument de digitalizare a administratiei fiscale si combatere a evaziunii fiscale, e-Factura da in continuare mari batai de cap contribuabililor. Pe langa blocajele periodice din sistem, multe necunoscute au fost solutionate etapizat.

Noutatile vizeaza de aceasta data facturile emise catre persoane fizice. Desi initial s-a transmis ca CNP-ul este obligatoriu in cazul in care beneficarul bunurilor sau serviciilor este o persoana fizica (neimpozabila), noile reglementari prevad ca transmiterea codului numeric personal este optionala.

 

Noile reglementari din sistemul e-Factura

Printre modificarile fiscale propuse de Ministerul Finantelor, care vizeaza utilizarea instrumentelor nationale de digitalizare a administratiei fiscale, precum si modificari in vederea combaterii evaziunii fiscale in domeniul produselor accizabile, adoptate de Guvern, se numara si prevederi privind utilizarea sistemului national RO e-Factura.

 Au fost reglementate urmatoarele aspecte:

  • Transmiterea CNP pentru persoane fizice este optionala: se reglementeaza cadrul pentru ca identificarea prin CNP pentru persoanele fizice sa fie optionala. Astfel, in cazul in care contribuabilul nu doreste sa comunice un cod de identificare, factura va include automat un cod format din 13 cifre de zero;
  • Limitarea operatiunilor obligatorii: Obligatia utilizarii sistemului RO e-Factura va fi restransa doar la operatiunile pentru care locul livrarii sau prestarii din punct de vedere al TVA este in Romania.
  • Eliminarea exceptiilor pentru facturile simplificate: Sistemul RO e-Factura va fi utilizat obligatoriu si pentru facturile simplificate, cu exceptia bonurilor fiscal;
  • Coduri CPV pe facturile pentru achizitii publice: Facturile emise in baza contractelor de achizitii publice, sectoriale sau de concesiuni vor trebui sa includa codurile CPV corespunzatoare din nomenclatorul achizitiilor publice;
  • Se abroga prevederile referitoare la utilizarea sistemului RO e-Factura pentru facturile emise pentru vouchere de vacanta titularilor acestora, avand in vedere ca toate facturile emise in relatia B2C vor fi raportate in sistem de la 1 ianuarie 2025.

Transmiterea in sistem a facturii electronice in relatia B2B (raportare) a devenit obligatorie incepand cu data de 01.01.2024, iar transmiterea prin sistem a facturii electronice in relatia B2B (facturare) a devenit obligatorie incepand cu data de 01.07.2024.

Potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor, astazi, bilantul Sistemului National RO e-Factura se prezinta astfel:

  • facturi primite si livrate: 443.418.341
  • fin care in relatia B2G: 47.238.047
  • facturi primite si livrate in intervalul 01.01.2024 - 05.12.2024: 368.955.060
  • din care in relatia B2G: 21.864.995