De multe ori, comportamentul sta la baza succesului in cariera si nu numai. Repectul fata de ceilalti si bunele maniere spun multe despre tine si pot sa iti deschida multe usi de-a lungul carierei.
Iata cateva reguli de eticheta care sunt extrem de importante cand vine vorba de networking. Acestea te vor face sa interactionezi intr-un mod impecabil cu ceilalti, iar manierele tale vor fi cu siguranta apreciate:
- Invata sa te prezinti in fata celorlalti
Atunci cand urmeaza sa faci cunostinta cu o persoana noua, este indicat sa iti spui intotdeauna numele complet. De asemenea, daca un coleg te prezinta in fata altcuiva, ar trebui sa te ridici in piricioare pentru a-ti face cu adevarat simtita prezenta.
Daca detii o functie mai inalta decat persoana care iti este prezentata, tu ar trebui sa faci gestul de a da mana. Acest gest este extrem de important, mai ales in cadrul intalnirilor de business.
- Fii respectuos la intalnirile de business
Daca te afli la o intalnire cu un potential client sau partener, nu ar trebui sa iti pui niciodata telefonul pe masa. Cel mai bine ar fi sa il pastrezi in geanta sau in buzunarul hainei, deoarece este nepoliticos sa raspunzi la telefon in timpul unei conversatii profesionale.
Un alt aspect pe care ar trebui sa il retii este acela de a spune ”multumesc” doar o data, sau de doua ori in timpul unei conversatii. Daca vei exagera cu multumirile, acestea isi vor dilua din importanta.
- Acorda atentie aspectului profesional
In mediul profesional este important sa respecti codul vestimentar al institutiei in care lucrezi. Iar daca aceasta nu impune un anumit dress code, ar trebui sa iti alegi cu atentie tinutele pentru intalnirile de business. Evita outfiturile excentrice si accecsoriile stridente si opteaza pentru o tinuta discreta, in culori precum brelumarin sau gri inchis.
- Reciteste email-urile inainte de a le trimite
Inainte de a trimite un e-mail este indicat sa il recitesti intotdeauna cu atentie. De foarte multe ori se pot strecura greseli, iar daca ai o stare de nervozitate, acest lucru s-ar putea observa prin modul in care ai formulat propozitiile.
- Nu ii critica pe ceilalti
Daca nu esti de acor cu anumite situatii, nu incerca sa iti impui punctul de vedere radicand vocea intr-o discutie. Oricat de nervos ai fi, nu ar trebui sa ii faci pe cei din jurul tau sa se simta stanjeniti de reactia ta. De asemenea, nu ar trebui sa iti critici colegii sau partenerii de business pe ascuns, deoarece aceste informatii pot ajunge la urechea lor sit e pot pune intr-o lumina nefavorabila.
Asadar, acestea sunt doar cateva dintre regulile de eticheta de care ar trebui sat ii cont in mediul profesional in care activezi. Bunele maniere si respectful fata de ceilalti vor fi intotdeauna apreciata, asa ca, nu uita sa fii un model pentru colegii tai!