Vrei sa angajezi minori? Vezi in ce conditii poti acorda un loc de munca unui angajat sub 18 ani!

https://dev.risco.ro/portfolio/uploads/articole/imgPrin/eb50a0ff5311aacf276f50d4cbc346636f59eef3.png
Foto: RisCo.ro

De la HoReCa, la domeniul vanzarilor, promovarii de produse, livrari si domeniul artistic, tinerii care nu au implinit inca 18 ani au la dispozitie o gama variata de joburi din care pot alege. Romania are si o legislatie pusa la punct in acest sens, astfel ca, firmele care aleg sa ofere un loc de munca unui minor trebuie sa respecte mai multe reguli. De la timpii de lucru si cei de odihna, la activitatile adaptate nivelului de dezvoltare fizica si un contract de munca incheiat.

 

Reguli pentru angajarea unui minor

Daca te gandesti sa angajezi minori pentru joburi part-time sau full-time trebuie sa cunosti normele de incadrare in munca, dar si conditiile, in caz contrar, risti inchisoare de la  la 3 ani, potrivit legii.

Legislatia stabileste clar faptul ca o persoana fizica dobandeste capacitate de munca la implinirea varstei de 16 ani. Totusi, la implinirea varstei de 15 ani, un tanar poate incheia un contract de munca in calitate de salariat doar cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali si numai pentru activitati potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si cunostintele sale. Totodata, potrivit Codului Muncii, incadrarea in munca in locuri de munca grele, vatamatoare sau periculoase se poate face dupa implinirea varstei de 18 ani.

Primul si unul dintre cei mai importanti pasi in recrutarea unui minor este incheierea unui contract de munca. Niciun minor nu trebuie sa lucreze fara contract inregistrat in Revisal, in caz contrar, amenzile pentru munca nedeclarata sunt de cate 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata de inspectorii de munca fara contract incheiat.

Atentie! Incadrarea in munca a unui minor cu nerespectarea conditiilor legale de varsta sau folosirea acestuia pentru prestarea unor activitati cu incalcarea prevederilor legale referitoare la regimul de munca al minorilor constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Masuri de protectie pentru minorii care lucreaza

Daca ai angajat un minor, trebuie sa tii cont de cateva dispozitii legale care se aplica in cazul incadrarii in munca a unui salariat cu varsta sub 18 ani.

Codul muncii prevede:

  • programul de lucru maxim este de sase ore pe zi/30 de ore pe saptamana
  • minorii nu pot presta munca suplimentara;
  • tinerii in varsta de pana la 18 ani nu pot presta munca de noapte (intre orele 20:00 si 6:00, conform HG nr. 600/2007)
  • intre doua zile de munca, minorii beneficiaza de o perioada minima de repaus de 14 ore consecutive;
  • tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de o pauza de masa de cel putin 30 de minute, in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate.
  • minorii nu pot lucra in locuri de munca grele, vatamatoare sau periculoase
  • tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.

Salarizarea acordata pentru timpul de munca este cel putin la nivelul salariului minim pe economie.

Locuri de munca interzise pentru minori

Incadrarea in munca a minorilor este interzisa pentru anumite tipuri de activitati, prevazute de lege:

  • activitati care depasesc capacitatile lor fizice sau psihologice
  • activitati care implica o expunere nociva la agenti toxici, cancerigeni, care determina modificari genetice ereditare
  • joburi care implica o expunere nociva la radiatii;
  • sarcini care prezinta riscuri de accidentare
  • joburi care pun in pericol sanatatea acestora din cauza frigului ori a caldurii extreme.

Autor: RisCo.ro