Search for News
Health
06.12.2022, 11:53
188

Sindromul de tunel carpian, una dintre cele mai frecvente afectiuni ale mainii

Sindromul de tunel carpian este o afectiune a mainii des intalnita, in care nervul median, unul dintre cei mai importanti nervi periferici ai corpului, este comprimat sau ciupit.
Photo Sindromul de tunel carpian, una dintre cele mai frecvente afectiuni ale mainii

Sindromul de tunel carpian este o afectiune a mainii des intalnita, in care nervul median, unul dintre cei mai importanti nervi periferici ai corpului, este comprimat sau ciupit. Afectiunea poate provoca durere si modificari ale functiei si senzatiei la nivelul mainii, incheieturii mainii si antebratului.

​Cauzele sindromului de tunel carpian

Sindromul de tunel carpian este adesea rezultatul unei combinatii de factori care cresc presiunea asupra nervului median si a tendoanelor din tunelul carpian, mai degraba decat o problema a nervului in sine. Oricare dintre urmatorii factori pot contribui la dezvoltarea acestei neuropatii de compresie:

  • miscarile frecvente si repetitive ale mainii si incheieturii mainii;

  • utilizarea sculelor de mana vibratoare in mod repetat;

  • modificari ale nivelului de zahar din sange, cum sunt, de pilda, cele care se observa in cazul diabetului de tip 2;

  • boli ale articulatiilor sau ale oaselor, cum ar fi artrita reumatoida sau osteoartrita;

  • modificarile hormonale sau metabolice, cum sunt cele din sarcina, menopauza sau cele specifice bolilor tiroidiene;

  • dezvoltarea unui chist sau a unei tumori in tunelul carpian.

​Simptomele sindromului de tunel carpian

Simptomele sindromului de tunel carpian incep de obicei treptat, aparand in timpul noptii la una sau ambele maini. Mana dominanta tinde sa aiba simptome mai severe.

Printre principalele simptome se numara urmatoarele:

  • amorteala si furnicaturi in degetele I, II, III si in prima jumatate a degetului IV;

  • slabiciune a mainii;

  • durere in mana, care se amplifica in timpul noptii, putand intrerupe somnul;

  • senzatie de degete umflate;

  • dificultatea de a efectua miscari fine cu mana afectata, cum ar fi incheierea nasturilor unei camasi.

In cazurile grave, sindromul de tunel carpian va duce la atrofierea muschilor de la baza policelui. Unii pacienti nu numai ca isi vor pierde functia mainii, dar vor intampina si probleme in a percepe senzatiile de cald si de rece.

Pentru ca multe dintre simptomele sindromului de tunel carpian sunt similare cu semnele altor afectiuni sau probleme medicale, este importanta obtinerea unui diagnostic corect de la un medic specializat in bolile si chirurgia mainii.

In plus, sindromul de tunel carpian este o boala progresiva, care poate evolua incet sau rapid, dar sigur. Este recomandata urmarea unui tratament corect cat mai curand posibil, inainte de instalarea leziunilor ireversibile.

​Tratamentul sindromului de tunel carpian

Planul de tratament al fiecarui pacient se bazeaza pe problemele de sanatate, nevoile si obiectivele specifice ale acelei persoane.

In stadiu incipient, sindromul de tunel carpian poate fi tinut sub control prin metode conservatoare, cum ar fi administrarea de medicamente antiinflamatoare, injectarea de substante cu rol antiinflamator (corticosteroizi), purtarea unei orteze pentru incheietura mainii si fiziokinetoterapie.

Cand boala este in stadiu mediu sau avansat, simptomele pot fi ameliorate doar prin interventie chirurgicala in cadrul Vitta Clinic.

Operatia consta in sectionarea ligamentului carpian transvers si in largirea in acest fel a calibrului canalului carpian.