Verificarea incidenței stării de insolvență asupra unei companii presupune o verificare complexă a situației economico-financiare și o corelare cu dispozițiile Legii nr. 85/2014 de către un avocat specializat în insolvență și faliment.
În mod frecvent starea de insolvență este însoțită și de o stare de insolvabilitate, în sensul că valoarea activelor depășește cu mult valoarea datoriilor societății.
De aceea, cele mai multe proceduri de insolvență se transformă, fie direct, fie după eșuarea planului de reorganizare, într-o procedură de faliment.
În situația în care activele debitorului nu sunt suficiente pentru acoperirea tuturor creanțelor înscrise la masa credală, atunci Legea nr. 85/2014 prevede posibilitatea ca o parte sau întregul pasiv al debitorului să fie suportat personal de administratori, asociați/acționari, directori sau de orice altă persoană care prin faptele sale a contribuit la insolvența debitorului.
Prin consultarea unui avocat în insolvență și faliment organele de conducere ale companiei pot evalua riscurile și pot identifica eventualele cauze care ar putea justifica atragerea răspunderii personale a acestora.
Răspunderea reglementată de Legea nr. 85/2014 nu este o extindere a procedurii de insolvență asupra administratorului societății sau a altei persoane din cadrul societății, ci aceasta intervine doar atunci când prin săvârșirea faptelor prevăzute de art. 169 alin. (1) din Legea nr. 85/2014 s-a contribuit la insolvență sau faliment.
Având natura unei răspunderi juridice speciale, aceasta poate fi angajată doar dacă sunt îndeplinite în mod cumulativ condițiile privitoare la existența faptei ilicite, a prejudiciului, a legăturii de cauzalitate și a vinovăției.
Cererea de atragere a răspunderii personale se poate introduce de către administratorul judiciar , lichidatorul judiciar sau, în anumite condiții, de către creditorii înscriși la masa credală.
Cererea trebuie formulată într-un termen de prescripție de 3 ani și se soluționează de judecătorul sindic printr-o hotărâre care poate fi atacată cu apel.
Legea nr. 85/2014 prevede anumite ipoteze speciale care pot justifica formularea unei cereri de atragere a răspunderii personale. Acestea sunt reglementate de dispozițiile art. 169 alin.(1) din Legea nr. 85/2014 si vizează doar acele fapte prin care persoane culpabile:
Consultarea de îndată a unui avocat de insolvență și faliment este esențială pentru a obține o soluție de respingerea cererii de atragere a răspunderii personale.
În baza explicațiilor furnizate, a analizei situațiilor contabile și a activității desfășurate de debitor în perioada anterioară deschiderii procedurii, un avocat specializat în insolvență și faliment poate construi o apărare efectivă în raport de motivele invocate prin cererea de atragere a răspunderii personale.
De subliniat este că potrivit Legii nr. 85/2014 toate mijloacele de probă și toate argumentele invocate în apărare de persoana împotriva căreia este îndreptată cererea trebuie formulate, sub sancțiunea decăderii, în termen de cel mult 15 zile de la data comunicării cererii.
Nu în ultimul rând, amintim că fapta ilicită invocată prin cererea de atragere a răspunderii personale și pasivul neacoperit al debitorului trebuie să se înscrise într-o legătură de cauzalitate, în sensul că datoriile societății să reprezinte consecința directă și necesară a faptei ilicite a persoanei împotriva căreia este formulată cererea.