Search for News
Health
29.02.2024, 07:22
29

Oboseala cronică. De ce apare și cum poți preveni apariția ei

Viața modernă cu job-uri solicitante și puțin timp de relaxare își pune deseori amprenta când vine vorba de bunăstarea oamenilor.
Photo Oboseala cronică. De ce apare și cum poți preveni apariția ei

Mulți suferă de oboseală cronică fără să știe asta. Probabil și în cercul tău de prieteni există acele persoane care tot timpul se simt obosite, chiar dacă dorm noaptea. Este important să știi de ce apare oboseala cronică și cum poți preveni această afecțiune.

Ce este oboseala cronică și cum se manifestă?

Oboseala cronică este o afecțiune caracterizată de o stare de oboseală severă și persistentă care nu poate fi ameliorată printr-un program de somn adecvat. De cele mai multe ori are un impact negativ asupra calității vieții, afectând activitățile zilnice, dar și somnul (dacă te întrebi de ce adormi atât de greu sau de ce tresari in somn, oboseala cronică ar putea explica aceste fenomene).

Există mai multe moduri în care această afecțiune se poate manifesta:

  • Sentiment permanent de oboseală fizică și mentală, care nu te lasă să îți duci la bun final sarcinile zilnice,
  • Tulburări de memorie și concentrare,
  • Dureri musculare și articulare,
  • Probleme cu somnul (insomnii, somn agitat, somnolență excesivă în timpul zilei),
  • Schimbări bruște de dispoziție,
  • Simptome gastro-intestinale (greață, diaree, constipație etc.)

Care sunt cauzele care duc la epuizare?

Acum că știi ce inseamna oboseala cronica, probabil te gândești care sunt cauzele care duc la apariția unui astfel de episod de epuizare. Adevărul este că oboseala cronică nu apare dintr-o dată, ci după o perioadă lungă în care organismul a fost supus unui stil de viață haotic, fără somn de calitate sau alimentație echilibrată. La baza oboselii mai pot sta stările de stres și anxietate, depresia, sedentarismul, anumite deficiențe de nutrienți (lipsa de fier sau de vitamine) sau afecțiuni cronice (scleroza multiplă, lupus, hipotiroidism etc.).

Cum poți preveni stările de oboseală prelungită?

Aceste stări de oboseală cronică pot fi prevenite în primul rând printr-un program de somn regulat și o rutină de somn sănătoasă. Asigură-te că dormi într-un mediu potrivit, pe o saltea 140x200 (sau orice altă dimensiune potrivită nevoilor tale) ortopedică, care să te ajute să odihnești mai bine. Perna, pilotele și lenjeriile de pat sunt la fel de importante pentru un somn de calitate. Pe lângă odihnă, ai nevoie și de o alimentație echilibrată, bogată în nutrienți, de mișcare zilnică și de o mai bună gestionare a stărilor de stres. Cu alte cuvinte, oboseala prelungită poate fi evitată cu un stil de viață sănătos, dar și cu controale medicale periodice care ar putea identifica orice problemă într-un stadiu incipient.

Analizează-ți stilul de viață și dacă simți că te îndrepți către o stare de oboseală cronică, nu ezita să iei o pauză, înainte de a fi prea târziu.