Streptococcus este responsabil pentru o serie de boli, de la cele relativ inofensive, precum faringita streptococică, până la infecții mult mai severe, care pot afecta pielea, sistemul respirator, sângele, articulațiile, rinichii și inima. Continuă să citești pentru a afla mai multe despre cum apare această infecție și cum se manifestă ea!
Infecțiile cu streptococ sunt cauzate în principal de două tipuri de bacterii: streptococ de tip A și streptococ de tip B. Streptococul de tip A este responsabil pentru infecții precum faringita streptococică, sinuzita, pneumonia, scarlatina, impetigo sau endocardita. Infecția cu streptococ poate apărea la orice vârstă, dar este mai frecvent întâlnită la copii, în special la cei cu vârste cuprinse între 3 și 15 ani. Se poate transmite foarte ușor, prin strănut, tuse, secreții de orice tip ori contactul cu rănile infectate. Dincolo de vârstă, factori de risc pentru infecțiile cu streptococ mai sunt considerați sistemul imunitar deficitar sau existența unor boli cronice precum cancerul, bolile renale, diabetul sau afecțiunile hepatice.
Streptococul de tip B, pe de altă parte, poate fi responsabil de apariția unor afecțiuni precum meningita sau pneumonia ori de abcese și infecții sângelui. De cele mai multe ori, infecția cu acest tip de streptococ apare la femei însărcinate, la bebeluși sau la persoane în vârstă ori cu afecțiuni grave. Bacteriile care cauzează infecția cu streptococ de grup B nu se transmit pe cale sexuală, prin alimente sau prin apă, ci pe cale vaginală.
Simptomele unei infecții cu streptococ pot varia în funcție de tipul de streptococ implicat și de localizarea infecției. De exemplu, dacă este vorba de o infecție la nivelul gâtului, aceasta se poate manifesta prin durere în gât, rinoree, febră, umflarea ganglionilor limfatici și creșterea în volum a amigdalelor. Alte posibile simptome sunt: roșu în gât, erupții tegumentare și modificări ale culorii limbii (scarlatină), febră și frisoane.
Infecțiile la nivelul pielii se pot manifesta prin inflamații, modificări ale texturii acesteia și apariția celulitei. În cazul streptococului beta hemolitic de grup B, care afectează zona genitală, simptomele includ dureri pelvine și vaginale. În cazul nou-născuților, infecția cu streptococ poate fi mai greu de recunoscut. Semnele sale pot include: febră, dificultăți la hrănire, letargie, respirație dificilă, culoare albăstruie a pielii.
Este important de reținut că, deși aceste simptome pot indica o infecție cu streptococ, ele pot fi cauzate și de alte afecțiuni. Prin urmare, dacă observi oricare dintre aceste simptome, este recomandat să consulți un medic pentru un diagnostic precis!
Diagnosticarea infecției cu streptococ reprezintă un pas esențial în tratamentul acestei boli. Diagnosticul, de regulă, se stabilește pe baza simptomatologiei existente și a rezultatelor testelor efectuate (ex: examinarea sputei, un test rapid streptococ, analize de sânge și de urină). Când aceste teste nu sunt suficiente pentru stabilirea diagnosticului, poate fi necesară utilizarea unor mijloace imagistice, precum tomografia computerizată (CT).
Dacă ai întrebări sau nelămuriri ori prezenți simptome care ar putea indica o infecție cu streptococ, este important să consulți un medic pentru diagnostic și tratament corespunzător. Numai astfel vei afla exact care este cauza simptomelor cu care te confrunți și ce măsuri trebuie luate.
Disclaimer: Informațiile prezentate în acest articol au caracter general. Ele nu reprezintă un substitut pentru vizita la medic și nu elimină necesitatea programării la un consult de specialitate în vederea obținerii unui diagnostic!