Search for News
Health
13.11.2024, 09:44
4

De ce sa alegi implantul dentar si nu proteza traditionala: avantaje si riscuri

Alegerea soluției potrivite pentru înlocuirea dinților pierduți este esențială pentru sănătatea orală și calitatea vieții pacienților. Implanturile dentare și protezele dentare sunt două opțiuni
Photo De ce sa alegi implantul dentar si nu proteza traditionala: avantaje si riscuri

Alegerea soluției potrivite pentru înlocuirea dinților pierduți este esențială pentru sănătatea orală și calitatea vieții pacienților. Implanturile dentare și protezele dentare sunt două opțiuni populare, fiecare având propriile sale avantaje și dezavantaje.

Ce sunt implanturile și protezele dentare?

Implanturile dentare sunt și ele un tip de proteza fixa și pot inlocui atât unul, mai multi sau chiar toti dintii unui pacient. Implanturile dentare se diferentiaza prin inserarea directa în osul pacientului ceea ce le confera stabilitate și confort pe termen lung, de pana la 20 de ani. Confectionate din titan, implanturile sunt foarte rezistente. Coroanele aplicate redau atat aspectul cat și senzatia dintilor naturali.

Pe langa partea estetica, implanturile ajuta în vorbire și masticatie dar și în pastrarea densitatii osoase ceea ce duce și la pastrarea în timp a fizionomiei.

Protezele dentare pot fi atât partiale, cand pacientul mai are dinti sanatosi de care sa fie prinse, cat și totale, inlocuind toata dantura. La fel ca implanturile dentare, protezele redau zambetul pacientilor și au efecte pozitive asupra functiei de masticatie. În functie de materialul din care sunt facute, acestea pot fi foarte comode și pot trece neobservate. Însă, spre deosebire de implanturile dentare, protezele nu opres degradarea osoasa și modificarea fizionomiei pacientului. Datorita modificarilor ce apar în timp la structura osoasa și gingivala, protezele mobile necesita inlocuirea la aproximativ 5 ani.

De ce sa tii cont cand alegi un tratament sau altul?

Un avantaj al protezelor mobile este timpul redus pentru tratament. Stomatologul va lua masuratorile în cabinet, iar un tehnician creaza proteza în cateva saptamani. Pacientii trebuie sa se intoarca în cabinet pentru ajustari, pana cand proteza se aseaza perfect confortabil. Protezele nu necesita interventii chirurgicale sau tratamente complexe și se pot instala rapid și fara durere.

Implanturile dentare necesita tratamente stomatologice cum sunt igienizarea profesionala, tratarea cariilor și a abceselor sau extractia dintilor ce nu mai pot fi salvati. Pentru a determina sanatatea bucala și a crea un plan de tratament, e nevoie de mai multe investigații care cuprind radiografi, computer tomograf și alte analize pentru a stabili cu precizie atât  starea generală de sănătate cat și calitatea terenului osos în care urmează a fi inserate implanturile.  Acestea pot scoate la iveala cazuri mai complexe, în care  este necesară adiție de os  inainte de implantare. Toate aceste proceduri, cat și implantarea și perioada de recuperare pot duce la un tratament indelungat, intre 3 și 6 luni.

Pentru ca un implant dentar este un tratament mai complex, este indicata gasirea unui cabinet specializat în acest tratament, cum este Complet Dental din București.

Ce este important pentru pacient  în alegerea medicului și a echipei care il va însoți în tot acest parcurs al tratamentului prin implanturi dentare? În primul rând comunicarea, înțelegerea pe deplin a planului de tratament, a riscurilor și beneficiilor care există la fiecare variantă de tratament, a fiecărei perioade și etape de vindecare ce trebuie respectate, cat și a îngrijirii ulterioare a implanturilor dentare, odată ce acestea au fost inserate și acceptate de către organism. Este important să se adreseze  toate întrebările, să se ceară toate informațiile, pentru ca există foarte multe mituri și informații inexacte care pot circula, de aceea fiecare pacient trebuie să își găsească medicul cu care să comunice eficient și pe înțelesul său.

În același timp și pentru medic este important să primească toate informațiile despre starea de sănătate a pacientului, cat și despre dorințele și așteptările acestuia, pentru a putea stabili împreună ce se poate obține în mod realist și palpabil din punct de vedere funcțional și estetic.

Cum se compara la pret implanturile fata de proteze?

Implanturile dentare sunt o solutie mai costisitoare la început. Necesita investigatii mai amanuntite și pot implica alte tratamente dentare inainte de interventia chirurgiala de implantare. Toate aceste interventii și vizite în clinica de stomatologie se aduna și pot creste costul initial al tratamentului cu implanturi dentare. Însă aceste costuri se vor amortiza în timp deoarece implanturile dentare sunt foarte rezistente și au o durata de viata intre 10 și 20 de ani, fara a necesita ingrijiri speciale.

În schimb, protezele dentare au costuri intiale mai reduse și nu necesita interventii chirurgicale. Dar acestea sunt predispuse ingalbenirii dacă nu sunt ingrijite corespunzator și sunt mai putin durabile, fiind predispuse la crapaturi sau chiar ruperi. Reparatiile necesita vizite în cabinet și pot deveni costisitoare. În plus, deoarece protezele nu opresc degradarea osoasa, acestea trebuie revizuite sau chiar inlocuite cand osul și gingiile se retrag și proteza devine inconfortabila și nu se mai aseaza corespunzator.

În concluzie, atât implanturile dentare, cât și protezele dentare oferă soluții viabile pentru persoanele care suferă de pierderi dentare, însă alegerea între cele două depinde de o serie de factori, inclusiv bugetul, preferințele personale și starea generală de sănătate orală. Este esențial ca pacienții să discute aceste opțiuni cu medicul stomatolog pentru a găsi cea mai bună variantă care să le răspundă nevoilor individuale, asigurându-se astfel o îngrijire dentară de calitate pe termen lung.