Search for News
Monden-Lifestyle
07.06.2024, 22:16
17

Cum să scapi de anxietate fără medicație

Anxietatea poate fi o experiență copleșitoare și poate afecta buna desfășurare a activităților zilnice. Cu toate acestea, există numeroase strategii și tehnici pe care le poți folosi pentru a gestiona
Photo Cum să scapi de anxietate fără medicație

Anxietatea poate fi o experiență copleșitoare și poate afecta buna desfășurare a activităților zilnice. Cu toate acestea, există numeroase strategii și tehnici pe care le poți folosi pentru a gestiona și chiar pentru a depăși anxietatea fără să fie necesară medicația.

 

Iată câteva sfaturi eficiente pentru a scăpa de anxietate fără a recurge la medicamente.

1.   Vorbește cu un psiholog

Un psiholog te poate ajuta să identifici cauzele pentru care anxietatea se manifestă. În cadrul ședințelor de terapie vei descoperi care sunt gândurile negative și comportamentele disfuncționale pe care le ai, dar și cum le poți înlocui cu gânduri și comportamente benefice pentru tine.

 

Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) este una dintre cele mai eficiente modalități de tratament pentru anxietate. Aceasta poate fi aplicată cu succes, iar rezultatele se pot observa chiar și după câteva sesiuni. În plus, rezultatele sale persistă chiar și după ani de la finalizarea procesului terapeutic. Spre deosebire de aceasta, efectul medicamentelor se mențin doar pentru o scurtă perioadă, adică pe durata administrării. Medicamentele nu rezolvă cauza, doar ameliorează simptomele date de anxietate.

2.   Folosește exercițiile de relaxare

Există diferite tehnici de relaxare, dintre care cea mai populară este relaxarea musculară progresivă. Aceasta presupune contracția și relaxarea fiecărei grupe musculare pe rând. Exercițiul poate fi realizat în orice moment al zilei, iar rezultatele sunt spectaculoase.

 

La finalul exercițiului vei fi mai relaxat, iar neliniștea și îngrijorarea se vor diminua considerabil. Avantajul acestui exercițiu constă în faptul că îți relaxează întregul corp, ceea ce scade considerabil nivelul de stres și anxietate resimțit.

3.   Respiră conștient

Dacă te întrebi cum scapi de anxietate, află că exercițiile de respirație reprezintă o tehnică rapidă prin care îți poți gestiona stările date de anxietate. Studiile au demonstrat că ritmul respirației influențează semnificativ starea resimțită la nivelul întregului organism.

 

Poți utiliza o multitudine de exerciții, în funcție de preferințele tale. De asemenea, dacă mergi la câteva sesiuni de terapie vei descoperi cum să folosești corect astfel de exerciții.

4.   Focalizează-te pe prezent

Focalizarea pe prezent reprezintă o metodă eficientă pentru gestionarea simptomelor date de anxietate. Această tehnică este eficientă chiar și pentru atacurile de panică, deoarece îți reduce atenția asupra simptomelor date de anxietate și te ajută să te focalizezi asupra prezentului, prin intermediul tuturor simțurilor tale. Astfel, un exercițiu ușor de realizat pentru reducerea anxietății constă în observarea cu atenție a mediului în care te afli:

  • obiectele pe care le ai în jurul tău;
  • culorile pe care le vezi;
  • texturile obiectelor;
  • mirosurile pe care le simți.

 

5.   Stabilește un program de somn

Odihna este un factor important în gestionarea anxietății. Privarea de somn și somnul insuficient poate favoriza stările anxioase. De aceea, este important să stabilești un program de somn, pe care să-l respecți în fiecare zi. Pentru aceasta, setează orele potrivite pentru tine la care să adormi și să te trezești. Respectă intervalul stabilit de somn chiar și în zilele libere. În acest mod, programul de somn devine o obișnuință și este mai ușor de respectat.

 

Gestionarea anxietății este un proces plin de provocări, dar care poate fi finalizat cu succes. Deși medicamentele pot fi utilizate pentru a reduce simptomele date de anxietate, acestea nu vindecă și cauza și pentru a te simți mai bine este necesară administrarea lor pe durate lungi de timp. Mergi la un psiholog și comunică deschis cu acesta. Vei descoperi care sunt motivele pentru care te confrunți cu anxietatea, dar și strategii eficiente pentru a evita în viitor stările anxioase.

 

Sursa foto: Freepik