Dacă v-ați construit un imobil sau ați vrut să vindeți, cumpărați, închiriați sau renovați o clădire sau o parte a sa (un apartament, de exemplu) atunci este foarte posibil să fi auzit despre acestea.
Certificatul energetic al clădirilor (certificatul de performanță energetică) este un document cu valabilitate de 10 ani emis de către specialiști atestați numiți auditori energetici, care indică performanța energetică a unei clădiri sau părți a unei clădiri (o unitate a clădirii) care se poate utiliza separat din construcție sau datorită unor modificări ulterioare (apartament, etaj etc.).
Legea nr. 372 din 2005 privind performanța energetică a clădirilor (cu modificările și adăugirile ulterioare), definește performanța energetică a clădirilor ca fiind energia calculată conform metodologiei legale pentru a răspunde necesităților legate de utilizarea normală a clădirii, necesități care includ în principal: încălzirea, prepararea apei calde menajere, răcirea, ventilarea și iluminatul.
Această performanță este exprimată în principal prin:
Un imobil sau o parte a lui (o unitate a clădirii) se poate încadra în 7 clase energetice (în funcție de consumul energetic anual pe metrul pătrat), de la A, având un consum energetic sub 125 kWh/m2/an, până la G, cu un consum energetic de peste 820 kWh/m2/an.
În clasa A sunt încadrate cele mai eficiente imobile din punct de vedere energetic, iar în clasa G, cele mai ineficiente.
Acest act este obligatoriu pentru majoritatea tipurilor de imobile ce se construiesc, vând, închiriază sau se renovează major:
Doar câteva categorii sunt exceptate:
De asemenea, actul este necesar pentru clădirile aflate în proprietatea și / sau administrarea autorităților publice sau a instituțiilor care prestează servicii publice, precum și cele în care o suprafață utilă totală de peste 250 m2 este ocupată de o autoritate publică și care este vizitată în mod frecvent de public.