Search for News
Construction
14.06.2022, 10:10
47

Case pasive din lemn - costuri minime de întreținere, confort și durabilitate

Costul energiei este problema momentului. Explozia prețurilor la gaze și energie electrică ne afectează pe toți și se caută soluții pentru reducerea consumului.
Photo Case pasive din lemn - costuri minime de întreținere, confort și durabilitate

Costul energiei este problema momentului. Explozia prețurilor la gaze și energie electrică ne afectează pe toți și se caută soluții pentru reducerea consumului. Studiile arată că mare parte din energie este consumată pentru confortul casei, adică pentru încălzire iarna și răcire vara. Preocupările pentru reducerea consumului casnic au început cu mult timp în urmă, la fel și ideea înlocuirii combustibililor fosili cu noi surse de energie, regenerabile și mai prietenoase cu mediul. Ca urmare, casele se construiesc acum ținând cont de eficiența energetică și impactul asupra mediului, nu doar de rezistență.

Casa pasivă este un concept care promovează reducerea drastică a consumului de energie convențională. Este gândită să funcționeze cu o cantitate foarte mică de energie, sub 15 kWh/m²/an, să folosească surse alternative și să respecte mediul. Casele pe structură de lemn se pliază mai bine pe acest concept, unul dintre motive fiind izolarea termică foarte eficientă. Case pasive din lemn se construiesc deja și la noi, beneficiarii fiind persoane informate care aleg să trăiască confortabil, cu cheltuieli minime de întreținere.

Casa pasivă este despre eficiență energetică, confort și durabilitate

Ideea unei case confortabile fără încălzire clasică i-a venit fizicianului german Wolfgang Feist acum 30 de ani. Totul a pornit de la faptul că în China se construiau case fără surse de încălzire, iar Feist a vrut să vadă dacă este posibilă o astfel de construcție și în Europa, unde iernile sunt mult mai geroase. Casa construită în Darmstadt pentru propria familia a fost la final deschisă pentru vizitare celor interesați de concept. Surpriza a fost că în 2 ani a avut peste 5000 de oaspeți. Interesul foarte mare l-a determinat să înființeze în 1996 Passivhaus Institut (Institutul de case pasive), care a dezvoltat conceptul și a reglementat modul de construcție.

Casele pasive au un consum cu până la 90% mai mic comparativ cu casele vechi și cu până la 75% mai mic decât casele noi construite tradițional. Soluțiile arhitecturale, sistemele constructive și materialele sunt combinate pentru a obține maximum de confort cu consum minim de energie. Sunt folosite soluții simple, precum orientarea casei pentru a folosi cât mai multă energie solară sau umbrirea gradată pentru limitarea supraîncălzirii interioare. Sistemele constructive alese permit izolarea termică superioară, este prevăzută aparatură pentru recuperarea căldurii degajată de corpurile umane sau aparatură, se folosesc materiale cu impact scăzut asupra mediului. Pare SF, dar astfel de case se construiesc deja.

Cum ajunge o casă pasivă la un consum foarte mic de energie

Pentru a atinge aceste performanțe energetice ridicate, casele se construiesc urmând 5 principii de bază:

  • izolare termică foarte bună;
  • punți termice cât mai puține sau deloc;
  • ferestre performante;
  • anvelopantă etanșă la aer;
  • aer de calitate prin sistem de ventilație cu recuperarea căldurii.

Izolarea termică este cea care face ca temperatura interioară să nu depindă de cea exterioară, iar confortul interior să se păstreze vreme îndelungată. Casa pasivă folosește material de calitate pentru izolație (vată bazaltică, fibră de lemn), iar stratul este considerabil mai gros decât la o casă obișnuită.

Punțile termice sunt zonele în care este posibil schimb de aer necontrolat cu exteriorul. Adică acele zone unde există întreruperi în stratul de izolație (colțuri) sau etanșare slabă (în jurul ferestrelor), favorizând apariția condensului și a mucegaiului.

Ferestrele sunt zonele mai sensibile, unde pierderile de căldură pot fi foarte mari. Este nevoie de ferestre performante montate etanș în golul peretelui. Standardul de casă pasivă prevede ferestre triplustratificate, cu un coeficient de transfer termic sub 0,8 W/m²K, pentru sticlă și ramă.

Anvelopa casei cuprinde elementele prin care se pierde căldură care separă interiorul de exterior - fundație, pereți, ferestre, uși, acoperiș. O anvelopă etanșă la aer este una dintre cele mai importante părți ale proiectului de izolare termică și presupune eliminarea locurilor prin care aerul poate intra sau ieși necontrolat - inclusiv a celor generate de cablaje electrice sau canalizare. Verificarea se face cu un test special numit blower test sau ușă suflantă.

Este nevoie de sisteme de ventilație, deoarece casa pasivă este foarte bine izolată de exterior. Sistemele de ventilație cu recuperare de căldură asigură necesarul de aer curat, recuperând căldura din cel viciat pe care apoi îl elimină. Căldură recuperată este folosită apoi la nevoile casei.

De ce case pasive din lemn

Casele pasive din lemn sunt combinația perfectă pentru că astfel sunt îmbinate avantajele caselor pe structură de lemn cu cele generate de principiile de construcție ale caselor pasive. Mai jos, doar câteva dintre avantajele caselor pe structură de lemn, cum sunt și cele realizate de cei de la Litarh:

  • Sunt ridice în timp scurt, iar șantierele sunt curate. O casă de 100 m² poate fi gata și într-o săptămână.
  • Modul de construire permite ca izolația să fie montată în perete și astfel spațiul util nu este redus, un avantaj deloc de neglijat la spații mici de construcție.
  • Lemnul este elastic, proprietate care face casele pe structură de lemn mai rezistente la cutremur.
  • La aceeași rezistență la compresiune, lemnul este mult mai ușor decât cărămida sau betonul, deci casa va fi mai ușoară. Acest lucru înseamnă o fundație mai simplă și mai ieftină și rezistență mai bună la cutremur.
  • Lemnul este un material natural, regenerabil și sustenabil.

 

Contact:

Valea Moldovei, Suceava

office@litarh.ro

Company News EUROPEAN ADVERTISING HOLDING S.R.L.