Search for News
Health
11.05.2024, 19:32
16

Autismul, parintii si terapia

Autismul, parintii si terapia: “Am lucrat ABA cu copilul 1 an sau 2 ani” sau “lucram ABA de 4 sau 5 ani”. Am auzit asta de zeci daca nu de sute de ori in ultimele cateva luni.
Photo Autismul, parintii si terapia

Autismul, parintii si terapia: “Am lucrat ABA cu copilul 1 an sau 2 ani” sau “lucram ABA de 4 sau 5 ani”. Am auzit asta de zeci daca nu de sute de ori in ultimele cateva luni. Urmatoarea intrebare care mi-a venit pe buze a fost: Minunat! Si, ce a lucrat copilul in ultimele 3-4 luni? Ce programe aveti?. Ups ...parca am intrat cu elefantul intr-un magazin de portelanuri! “A, pai stiti, noi suntem ocupati cu jobul!” sau “Noi avem si un (sau doi) copil mai mare (mai mic) si trebuie sa ne ocupam si de el” sau “parintii sunt batrani si au nevoie de suportul nostru” sau ...divagatii pe aceasi tema. Oameni buni, e ca si cum mi-ati spune ca nu beti apa ptr ca aveti doi copii! Nu are nicio legatura. Nu ai cum sa nu stii ce se intampla cu copilul tau in terapie. Si mai ales in ABA. Pentru ca asa cum am spus, ABA nu e terapie in sine. E mod de introducere de noi abilitati in viata copilului. E un mod de a invata. Si va rog, ca parinti, lasa-ti-ma sa sper ca stiti cand copilul dumneavoastra a inceput sa mearga. Nu ai cum sa ratezi astfel de momente in viata copilului tau. La fel si cu achizitiile copilului din terapie pur si simplu, nu ai cum sa le ratezi.

copilul cu autism

Problema reala e ca... in proportie de peste 80% din familiile care mi-au spus ca lucreaza sau au lucrat ABA... nu au lucrat de fapt niciodata ABA. Daca spui cuiva ca ai participat la cursele de masini de F1 (formula unu) cu dacia logan sau cu mercedesul tau ML, ala caruia ai sa-i spui o sa se uite la tine ca la un nebun. Pentru ca simplul fapt ca si masinile de formula unu si dacia logan au 4 roti, nu inseamna ca merg la fel. Acelasi lucru se intampla si aici. Faptul ca psihologul care lucreaza cu copilul tau foloseste principii din terapii comportamentale sau chiar din analiza comportamentale aplicata, nu inseamna deloc ca lucreaza ABA. Unii sunt relativ onesti si spun ca ei lucreaza pe principiile ABA sau ca lucreaza ABA mai light sau incidentala sau pe joaca sau cum incearca ei sa o dea sa sune bine. Caci ABA e recunoscuta ca singura eficienta. Asa ca da bine. Dar nu e ABA. Iar tu parinte, nu te supara dar esti ignorant. Si daca ti-a asumat ca vrei sa fii ignorant si sa nu te intereseze, asteapta sa creasca copilul si sa faca 13-14-15 sau 20 de ani si ai sa te zgarai pe ochi pentru ca ai sa realizezi in cel mai urat mod cu putinta ca alegerea ta de a nu te implica a fost dezastroasa pentru copilul tau. Si pentru familia ta, in intregul ei.

Intorcandu-ma la ABA. Nu exista terapie ABA fara PIP. Plan de interventie personalizat. E primordial. E planul dupa care copilul lucreaza in urmatoarele 1-2-3 luni. E personalizat. Adica se construieste pentru fiecare copil in parte, in functie de ceea ce e de acoperit, in ce stadiu al dezvoltarii lui e si de nevoile lui. Planul se schimba, e viu. Se poate schimba la o luna sau la trei luni in functie de cum sunt achizitiile copilului. Fiecare plan de interventie cuprinde un numar de programe. Fiecare program este explicat de catre coordonator terapeutilor. Cum se introduce, care-s itemii de inceput si care-i scopul lui. Am rugat cativa parinti sa ceara planurile de interventie de la terapeutii/centrele/coordonatorii cu care lucreaza copii lor. Majoritatea sau nu au primit nimic ...sau au primit niste chestii la care, uitandu-ma, nu stiam daca sa rad sau daca sa plang. Au existat si exceptii. Unele super misto. Dar ...exceptii cand ar fi trebuit sa fie regula.

Atasez o parte dintr-un plan de interventie simplu, asa, de exemplu. Un plan initial, de la care se pleaca pentru a crea curicula copilului. Ca sa intelegeti despre ce vorbesc. E o chestie super generala si nu intra in amanunte. In spatele fiecarui target pe care mi-l propun, am un program. Pentru ca apoi, in spatele planului de interventie, fiecare program este explicat in amanunt. cum se face, cum se introduce un item, care sunt criteriile de masterare, cate itemuri masterate trebuie sa ai ca sa bagi programul in generalizare, etc. Tehnica care se foloseste pentru fiecare program, cum se face prompt, care-i recompensa, etc sunt alte amanunte care la fel, pot face diferenta. Dar ...parintelui nu are cum sa i se refuze planul de interventie, fie si asa, la nivel minimal. Si sedinta saptamanala sau odata la doua saptamani in care i se spune cum a evaluat copilul si ce se urmareste pentru saptamana viitoare. Tot pe planul de interventie. Punct cu punct. Si dragii mei parinti. Nu e ca la sedinta cu parintii de la scoala sau gradinita unde cu un ochi sunteti acolo si cu toate gandurile la problemele de la servici. Nu functioneaza asa.

PIP

A)Actiuni

  1. Identificare actiuni-non-verbal

*Actual: poate sa identifice in imagini aproximativ 10 actiuni

*Target: sa ajunga la un numar de 20 de actiuni pe care le poate identifica si sa poata identifica acelasi actiuni executate in contexte diferite.

  1. executare actiune specifica cu un anumit obiect/simbolic

*Actual: nu are joc abstract de rol

*Target: sa realizeze 5 actiuni fara prompt

  1. Verbalizare
  2. Imitatie verbala sunete

*Actual: imita 5 sunete la cerere

*Target: imita 15 sunete la cerere

  1. imitatie verbala cuvinte

*Actual: imita aproximativ 5 cuvinte

*Target: imita aproximativ 15 cuvinte

  1. Cereri

aparitie nevoie si raspuns la intrebare: Ce vrei?

*Actual:cere 4 obiecte sau activitati

*Target:Cere 5 obiecte si 5 activitati

  1. Imitatie
  2. Imita miscari cu picioarele

*Actual : imita aproximativ 5 miscari

*Target: imita un minim de 10 miscari cu picioarele si preia cu usurinta oricare alta miscare cu picioarele

  1. Imita miscari cu mainile

*Actual: imita aproximativ 5 miscari

*Target: imita un minim de 10 miscari grosiere cu mainile si preia cu usurinta alte miscari noi, prin imitatie

  1. Imitatie faciala

*Actual: reuseste sa imite doua miscari ale buzelor

*Target: minim 6 miscari prin imitatie a gurii sau ochilor

  1. Limbaj receptiv
  2. Instructii

*Actual: reactioneaza la 4 cereri fara sa fie nevoie de ajutor

*Target: Reactioneaza la minim 6 cereri fara ajutor si reuseste sa duca la bun sfarsit 4 actiuni, legate, fiecare in mai putin de 10 secunde

  1. Imbracamintea proprie

*Actual: stie sa arate pantalonii

*Target: Arata 4 sau mai multe articole de imbracaminte pe care le foloseste uzual

  1. Joc si interactiune sociala
  2. Joc si manipulare corespunzatoare a jucariilor

*Actual: se joaca corespunzator cu 1 jucarie aproximativ 5 minute fara prompt

*Target: Sa se joace corespunzator cu 2 jucarii minim 10 minute cu prompturi ocazionale

  1. Le raspunde copiilor

*Actual. nu raspunde cerintelor copiilor

*Target: se apropie si raspunde in proportie de 75% la cerintele fizice ale copiilor la fel cum raspunde adultilor apropiati

  1. Imitatie motorie

*Actual: nu imita copii

*Target: imita secvential minim 3-4 actiuni ale unui copil

Autism Educational Project isi propune sa disemineze informatie, cursuri ABA si resurse de recuperare autism, in ceea ce priveste copii cu autism. Autism Educational Project este cea mai importanta sursa de informatie si traininguri pentru parintii copiilor diagnosticati cu autism.
 
www.autism.ro

Company News AGENT PROMOVATOR S.R.L.

News Photo
Cum sa devii copywriter: Un ghid pas cu pas
In acest articol, exploram ce face un copywriter, principalele tipuri de copywriting, abilitatile comune ale copywriterilor si cum sa deveniti copywriter.
11 11 2024
More