Pentru realizarea izolației este nevoie de o analiză a structurii și a materialelor, pentru a opta pentru cea mai bună soluție constructivă. Dacă nu știi sigur cum să realizezi lucrările și cum să alegi materialele pentru izolare, atunci am pregătit pentru tine o listă cu 5 sfaturi importante venite chiar din partea specialiștilor.
Înainte de a alege orice tip de izolatie interioara in casa ar trebui făcută în prealabil o analiză a locuinței. O termografie în infraroșu este cea mai bună opțiune în acest caz, procesul reprezentând o scanare a casei cu ajutorul unui aparat ce înregistrează diferențele de temperatură la nivelul suprafețelor.
Termografia îți va arăta care sunt punțile termice, adică zonele care au cel mai mult nevoie de izolație termică, iar ulterior acestei analize vei putea opta pentru unul dintre sistemele potrivite de izolare.
Pentru multe persoane cel mai important este să izoleze zonele de perete și placă, însă pierd din vedere faptul că acoperișul, podul sau mansarda reprezintă zone prin care căldura poate trece cu ușurință. Așa cum cea mai mare cantitate de căldură se pierde în cazul organismului uman prin cap, la fel căldura se va pierde prin zona acoperișului, caz în care va fi necesară o izolare pod cu un material adecvat spațiului disponibil.
O zonă care ar trebui ermetizată cât mai bine este zona golurilor pentru uși și ferestre. Se recomandă în acest sens schimbarea tâmplăriei dacă cea veche are semne de uzură sau permite formarea condensului sau dacă este de calitate inferioară.
Nu toate materialele folosite pentru izolare se potrivesc în orice context. Specialiștii recomandă folosirea materialelor în funcție de specificațiile producătorilor, luând în calcul tipul utilizării (interior sau exterior), grosimea de strat și eficiența energetică a materialului.
În general lucrările de izolare termică nu necesită ajutor specializat decât în cazuri speciale, cum ar fi aplicare mecanizată a spumei sau sisteme complexe de zidărie BCA. Se recomandă totuși să apelezi la specialiști și de asemenea să cumperi materialele din magazine specializate, pentru a te asigura de calitatea acestora. Un material izolator de calitate va conferi protecție locuinței, la fel ca și mâna de lucru specializată care va ști exact cum să aplice materialele.
Acestea sunt câteva aspecte importante pe care specialiștii le scot în evidență atunci când vine vorba despre izolarea termică a locuințelor. Alege să îți izolezi casa urmând aceste sfaturi, pentru a te bucura de confort și de un randament termic ridicat al construcției ca ansamblu.