Vreau concediu! Sfaturi pentru gestionarea drepturilor angajatului si legislatia privind concediul de odihna.

Vreau concediu! Sfaturi pentru gestionarea drepturilor angajatului si legislatia privind concediul de odihna.

August este luna cea mai vanata de angajati pentru concediul de odihna. Totusi, este imposibil pentru angajator sa ofere zile libere tuturor angajatilor, in acelasi timp. In luna cu cele mai numeroase solicitari, angajatorul trebuie sa jongleze cu mentinerea activitatii firmei si respectarea drepturilor salariatilor. Pentru asta, trebuie sa cunoasca legislatia privind acordarea concediului de odihna si sa realizeze un management eficient al concediilor in firma.

 

Dreptul la concediu

 

Codul Muncii prevede ca durata concediului de odihna este de minimum 20 de zile lucratoare. Totodata, este obligatorie alocarea unui concediu de odihna de cel putin 10 zile lucratoare neintrerupte, in situatia in care angajatul opteaza pentru programarea fractionata a concediului.

 

Un salariat poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile inainte de momentul propriu-zis, iar daca angajatul nu poate efectua concendiul in intervalul stabilit, poate solicita reprogramarea concediului de odihna, doar cu motive justificate, de comun acord cu angajatorul.

 

Potrivit legii, daca un angajat nu poate efectua concendiul de odihna la care are dreptul in anul calendaristic, angajatorul este obligat sa i-l acorde intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual. Atentie, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat se poate realiza doar in cazul incetarii contractului de munca.

 

Managementul concediilor in firma

 

Misiunea de gestionare a perioadelor de concedii pentru salariati poate fi una dificila, in functie de numarul de solicitari venite pe un anumit interval. Pentru a evita situatiile conflictuale, in care mai multi angajati cer zile libere in acelasi timp, este important ca angajatorul sa apeleze la programarea din timp a concediilor.

 

Astfel, in primele luni din an, poti informa salariatii de planificarea concediului de odihna. In functie de solicitarile in scris primite, poti trece la stabilirea intervalului de comun acord cu angajatii si realizarea unui calendar la nivel de companie.

 

In situatiile in care te confrunti cu multe cereri pentru acelasi interval, poti incerca o rocada a concediilor (astfel incat fiecare angajat sa aiba sansa de a primi concediu in luna august, de exemplu, dar in ani diferiti). 

 

Sunt si cazuri in care firma inregistreaza o activitate intensa in lunile de vara. Este momentul sa negociezi. Poti oferi salariatilor, de comun acord, cateva zile de concediu, iar pentru restul intervalului pot alege o alta perioada.

 

Pentru a evita conflicte, la momentul planificarii, poti organiza o sedinta sau poti implementa un sistem obiectiv pentru a stabili cine isi alege mai intai zilele libere.

 

Concluzionand, regulile de baza sunt:

  • Planificare din timp!
  • Fara favoritisme!
  • Negociere si echilibru!
  • Consultarea legislatiei si respectarea drepturilor fiecarui salariat!