Turismul romanesc impulsionat de voucherele de vacanta. Ce schimbari au adus in sistem?

Turismul romanesc impulsionat de voucherele de vacanta. Ce schimbari au adus in sistem?

Apetenta romanilor pentru vacante exotice a crescut in ultimii ani. La fel si dorinta de a vizita cat mai multe tari straine, satisfacuta prin libera circulatie. In aceste conditii, turismul romanesc pierdea teren. Daca mai adaugam si lipsa investitiilor, multe statiuni fiind lasate in paragina, preturile piperate si conditiile reduse, bogatia naturala a Romaniei ar fi fost in zadar. Voucherele de vacanta au impulsionat turismul romanesc, sustin si reprezentantii Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, care au facut recent si un bilant al impactului voucherelor.

Vouchere de vacanta, gura de oxigen pentru turismul romanesc

Pentru ca pot fi folosite doar pe teritoriul Romaniei, voucherele de vacanta au dus la o crestere semnificativa a sejururilor in destinatii din tara, in ultimii ani. Romanii care primesc voucherele au ales sa isi petreaca in tara concediul. Fie ca au ales litoralul, muntele sau statiunile balneo, au cheltuit banii in Romania. Acest lucru a adus schimbari in domeniul turistic.

Potrivit Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, voucherele de vacanta sunt un „plan Marshall” pentru turismul romanesc, fiind esentiale pentru stimularea turismului intern. Voucherele de vacanta s-au impus in ultimii 15 ani fiind printre cele mai apreciate beneficii extrasalariale, alaturi de tichetele de masa, asigurarile medicale si bonusurile de performanta, potrivit unui studiu lansat de eJobs anul trecut.

Agentiile de turism au pregatite oferte speciale pentru posesorii de vouchere de vacanta. In mod deosebit sunt apreciate vacantele cu discount prin programul „Inscrieri timpurii”, care ofera reduceri de pana la 30% din pretul standard, pentru achizitionarea din timp a biletelor.

Importanta voucherelor de vacanta pentru turismul romanesc

Analiza ANAT arata ca:

  • aproximativ 70% dintre angajati primesc beneficii extrasalariale, iar tichetele de vacanta sunt prezente
  • in ultimii 10 ani, numarul unitatilor de cazare clasificate s-a dublat
  • unitati turistice au fost scoase din zona gri
  • investitorii au construit hoteluri si au modernizat unitati existente, valoarea contributiilor depasind 2 miliarde de euro.
  • turism de weekend: 30% din utilizatorii de vouchere aleg vacante scurte de weekend

ANAT sustine extinderea acestui beneficiu si pentru angajatii din sectorul privat, in conditii avantajoase. Totusi, in acest an, impozitarea voucherelor s-a dublat, iar angajatii din sectorul public cu salarii peste 8.000 lei net au fost exclusi de la dreptul de a primi vouchere de vacanta, ceea ce a redus intr-o anumita masura numarul rezervarilor in tara.

Valoarea unui voucher de vacanta este in 2024 de 1.600 de lei pentru angajatii din sectorul public, respectiv 6 salarii minime brute pe economie pentru sectorul privat. Beneficiarii cheltuiesc in medie inca 1.000 de lei pe rezervare, peste valoarea tichetelor, plus alte sume pentru masa si activitati la destinatie.