Tranzactiile de pe piata imobiliara, in scadere. Romanii se tem sa se mai imprumute pentru achizitii imobiliare

Tranzactiile de pe piata imobiliara, in scadere. Romanii se tem sa se mai imprumute pentru achizitii imobiliare

Romanii au inceput sa se gandeasca de doua ori inainte sa faca o achizitie majora. Contextul economic marcat de criza, inflatie in crestere si instabilitate, isi pune amprenta si asupra pietei imobiliare. Conform datelor publicate de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, prima luna din 2023 s-a remarcat printr-o scadere a tranzactiilor.

Mai putine case, terenuri si apartamente, tranzactionate in ianuarie

Datele oficiale ale ANCPI arata ca in luna ianuarie 2023 au fost vandute, la nivelul intregii tari, 33.274 de imobile, cu 26.590 mai putine fata de luna decembrie. Numarul caselor, terenurilor si apartamentelor care au facut obiectul tranzactiilor in luna ianuarie este cu 6.236 mai mic fata de perioada similara a anului 2022.

Capitala si cateva judete din tara se situeaza in prima parte a clasamentului, in privinta tranzactiilor imobiliare. Totusi, sunt scaderi semnificative si in aceste zone, comparative cu aceeasi perioada a anului trecut, dar si cu luna anterioara.

Cele mai multe vanzari de imobile au fost inregistrate, in ianuarie 2023, in Bucuresti – 6.945, Brasov – 1.928 si Ilfov – 1.458. Judetele cu cele mai putine imobile vandute in aceeasi perioada sunt Teleorman – 174, Covasna – 180 si Olt – 184.

Potrivit ANCPI, Numarul ipotecilor, la nivel national, in ianuarie 2023, a fost de 16.389, cu 364 mai mic fata de ianuarie 2022. Cele mai multe operatiuni de acest gen au fost inregistrate in Bucuresti – 3.830, Tulcea – 1.192 si Constanta – 948. La polul opus se afla judetele Covasna – 31, Gorj – 33 si Bistrita Nasaud – 48.

La capitolul terenuri agricole, judetele in care au fost vandute cele mai multe suprafete, in prima luna a anului 2023, sunt Dolj – 554, Buzau – 435 si Braila – 396.

Piata imobiliara, printre sectoarele afectate in 2023

De altfel, specialistii in domeniu, au preconizat o scadere a tranzactiilor pentru anul acesta. Cauzele principale raman: tendinta bancilor de a inaspri conditiile de creditare pentru populatie, inflatia, costul utilitatilor, teama generate de dobanzile in crestere ale creditelor bancare actuale, dar si preturile piperate (in cazul imobilelor noi, unde costurile de productie au crescut).

In privinta preturilor locuintelor, Romania sta teoretic mult mai bine decat alte state. Tara noastra ocupa locul 3 in topul tarilor cu cele mai ieftine locuinte, cu un pret mediu de 1.266 Euro pe metru patrat, potrivit studiului Deloitte Property Index 2022, realizat prin analiza a 23 de tari din Europa. Problema este puterea de cumparare. Veniturile romanilor sunt mult mai mici decat ale altor europeni.