Declaratia Unica sau formularul 212 este documentul obligatoriu pentru persoanele fizice care au realizat, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate si care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii. Pentru anul 2023, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a pregatit un mic ghid pentru contribuabili, ca parte a strategia ANAF de stimulare a conformarii voluntare, prin educarea si informarea romanilor.
Termenul pentru depunerea formularului este 25 mai 2023. La fel ca in anii anteriori, contribuabilii au la dispozitie mai multe variante: formularul poate fi completat, printat si depus direct la sediul ANAF, dar este recomandata cu prioritate varianta depunerii documentului electronic pe site-ul e-guvernare.ro sau in Spatiul Virtual Privat.
Declaratia Unica 2023- cine o depune si care este termenul de depunere?
Este obligatoriu sa completeze si sa depuna formularul 212 cei care in anul de impunere au realizat, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate si care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.
Declaratia se depune si de catre urmatoarele categorii de contribuabili:
- profesionisti, reglementati de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si persoanele fizice care obtin venituri exclusiv din drepturile de autor si drepturile conexe care au beneficiat de: indemnizatia COVID-19 in contexte determinate de situatia epidemiologica generata de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2.
- persoanele fizice care nu realizeaza venituri si care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.
Termenul de depunere a Declaratiei Unice in 2023 difera in functie de categoria in care se incadreaza contribuabilii:
- in termen de 30 de zile de la data inceperii activitatii/incheierii contractului intre parti, in cazul contribuabililor care incep o activitate in cursul anului fiscal sau al celor care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare pentru care impunerea este finala si care nu au avut, pana la acea data, obligatia depunerii declaratiei unice;
- pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor in vederea declararii venitului realizat si stabilirii/definitivarii impozitului anual pe venit si a contributiilor sociale;
- pana la data de 25 mai inclusiv a fiecarui an, pentru stabilirea si declararea impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza in fiecare an fiscal, precum si pentru declararea si stabilirea contributiilor sociale datorate;
- in termen de 30 de zile de la data incetarii activitatii/rezilierii contractului intre parti, in cazul contribuabililor care inceteaza o activitate in cursul anului fiscal sau al celor care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare pentru care impunerea este finala si care nu au avut, pana la acea data, obligatia depunerii declaratiei unice.
Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice poate fi corectata de contribuabili din proprie initiativa, ori de cate ori informatiile actuale nu corespund celor din declaratia depusa anterior, prin depunerea unei declaratii rectificative.
Procedura depunerii Formularului 212
Declaratia unica poate sa fie depusa prin mijloace electronice de transmitere la distanta:
- prin intermediul serviciului "Spatiul privat virtual" (SPV);
- pe site-ul https://www.e-guvernare.ro, cu semnatura electronica calificata.
De asemenea, formularul poate fi depus si in format hartie, direct la registratura organului fiscal sau prin posta, cu confirmare de primire (data depunerii declaratiei in format hartie este data inregistrarii acesteia la organul fiscal sau data depunerii la posta, dupa caz).
Impozit si contributii
Impozitul datorat este de 10% din profit. Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat: nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute, inclusiv si 24 salarii minime brute pe tara; nivelul de 24 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 salarii minime brute pe tara. In functie de pragul ales, se aplica procentul de contributie de 25% si se obtine contributia datorata.
Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate o reprezinta: nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 minime brute, inclusiv si 12 salarii minime brute pe tara; nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 minime brute, inclusiv si 24 salarii minime brute pe tara; nivelul de 24 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 salarii minime brute pe tara. De la 1 ianuarie 2023, salariul minim lunar brut pe tara este 3.000 de lei. Contributia de asigurari sociale de sanatate se stabileste prin aplicarea procentului de 10% asupra bazei de calcul.